V čase, keď vonkajšie teploty doslova vystreľujú do najvyšších výšin aké sme tu zažili, sa stáva, že nefunguje ani staré dobré „skryjem sa do chládku“. A teda, nezvláda to ani interiér. Zvlášť sa to týka bytov, ktoré sú pod strechou, ako napríklad mezonet či iné strešné byty a ochladenie obytného priestoru sa zdá byť nesplniteľnou úlohou. Existuje však zopár tipov ako si pomôcť v tomto teple, ktoré by mali pomôcť aspoň s tým, že nebudete zaspávať pri izbovej teplote 29°.

Starý známy – BUNKER

Jedna z najosvedčenejších rád a zároveň najpoužívanejších, je urobiť si z bývania bunker. Zatiahnite žalúzie, rolety a zatvorte okná. Zabránite tak teplu vojsť do izby a zahrievať všetko čo sa dá.

V tomto prípade je leto presným opakom zimy, kedy vám vonkajšie slniečko môže zahriať domácnosť natoľko, že sa vám možno aj vypne kúrenie. V lete sa skúste počas dňa vyhnúť tomu, aby ste slnko púšťali príliš dnu.

 

Nočná gazdiná

Veľké spotrebiče vyrábajú množstvo tepla, ktoré taktiež pôsobí na ohrievanie miestnosti. Aj preto je jednou z rád, že pečenie v rúre, pranie a prílišné vyváranie je najviac vhodné v noci, a teda v chladnejšom čase.

 

Vetranie

Vetranie sa odporúča nielen v skorých ranných hodinách či neskorých večerných. Vo všeobecnosti platí, že vetranie je vhodné hlavne vtedy, keď je teplota vonku nižšia ako tá vo vnútri. To zabezpečí výmenu vzduchu tak, aby sa vám príjemne dýchalo a spalo.

 

Zatvorte teplu dvere

Pokiaľ premýšľate nad využitím mobilnej klímy, myslite aj na šetrenie energie. Miestnosti, ktoré nevyužívate nechajte uzavreté. Nemusíte predsa ochladzovať celý obytný priestor v prípade, že počas dňa využívate napríklad iba jednu či dve izby.

 

Ľadový vánok

Máte doma ventilátor, ktorý vám filtruje ten istý teplý vzduch stále dokola a premýšľate nad tým, ako len ten byt môžete ochladiť? Ponúkame tip.

Do misky si dajte niekoľko kociek ľadu a položte ju pred ventilátor tak, aby v konečnom výsledku ventilátor fúkal vďaka ľadu studený vzduch. Sviežosť budete mať istú.

 

Fólie naše každodenné

Máte fólie na aute? Čo tak si ich nalepiť aj na okná? Zabránite tak prenikaniu slnečného svetla ešte viac, ako len zatiahnutými roletami.

 

Nájdite správne miesto

Ventilátor je pomôcka, ktorá v horúcich letných dňoch len ťažko hľadá konkurenciu. Avšak myslite na to, že aj tu platí pravidlo správneho umiestnenia. Vyskúšajte počas dňa ventilátor niekoľkokrát premiestniť a nájdite mu miesto, ktoré bude najviac vyhovovať vám aj dynamike vašej miestnosti.

Ideálne je, aby ventilátor mal také miesto, kde bude ťahať chladný vzduch a rozfúkavať ho do teplejších častí miestnosti.