S témou šetrenia energie sa stretávame často. Dá sa povedať, že najčastejšie asi v časoch, keď ceny energií stúpajú a my premýšľame nad tým, ako ušetriť. Urobili sme pre vás prieskum toho, čo môžete skúsiť aj u vás doma.

Kúpa energeticky efektívnych spotrebičov

Aj keď ide občas o malé rozdiely v energetickej spotrebe, po dlhšej dobe sa môžu nahromadiť do skutočne veľkých súm. Chladničky a mrazničky majú často najväčšie rozdiely v energetickej spotrebe. Tieto spotrebiče, rovnako ako práčky či sporáky sú v EÚ povinne označené. Označenie znamená hodnotenie od A (nízka spotreba) až po G (vysoká spotreba). Pre chladničky a mrazničky ale platí, že od roku 2004 sa označujú ešte presnejšie, a to „A+“ a „A++“.

 

Odpojte spotrebiče

Počet elektronických zariadení v domácnostiach neustále rastie. Televízor, herná konzola a telefón či tablet nás sprevádzajú už skoro denno-denne. A priznajme si, koľkí z nás nechávajú zapojené tieto zariadenia napríklad aj počas noci a v pohotovostnom režime?

Televízory, počítače či herné konzoly nenechávajte zapnuté v pohotovostnom režime, radšej ich odpojte.

Pokiaľ by ste premýšľali nad kúpou nového televízora, zvážte LCD a LED monitory. Sú totižto menším žrútom energie ako napríklad plazmové obrazovky.

 

Úsporné varenie

Aj pri varení môžete usporiť veľa energie. Stačí vedieť ako na to.

  • Sklenené a keramické nádoby sú ideálne na prípravu jedla v rúre. Udržiavajú lepšie teplotu ako iné nádoby.
  • Pokiaľ pečiete v rúre a chcete sa pozrieť, ako je na tom vaše jedlo, neotvárajte dvierka. Uniká tým veľa tepla. Pokiaľ máte dvierka rúry presklené, skúste ich prečistiť, aby vám v budúcnosti stačil pohľad cez ne.
  • Chladnička a mraznička umiestnená na chladné miesto. Prirodzene sa pri chladení spotrebúva veľa energie. Umiestnením na miesto blízko radiátora či rúry môže byť na škodu. Zvážte preto ideálne miesto.
  • Ohrievajte iba toľko vody, koľko naozaj potrebujete. V prípade, že máte v kanvici prebytočnú vodu, nevylievajte ju do umývadla. Pokúste sa ju využiť napríklad na zalievanie kvetov.
  • Umývačka riadu vám ušetrí hneď trojnásobne. Vodu, spotrebu energiu a dokonca aj veľa času. Investícia do kvalitnej umývačky riadu sa vám vráti veľmi rýchlo. Väčšina umývačiek patrí do energetickej triedy A++ alebo A+++ a na jeden cyklus spotrebujú 1kWh elektrickej energie a približne 12l vody. Aj keď sa zdá, že je to veľa, pri bežnom umývaní sa spotrebuje 5-krát viac.

Viete, že tepelným stratám môžete predísť aj vďaka orientácii podľa svetových strán?