Vlhkosť v domácnosti je niečo, čomu sa všetci snažíme vyhnúť. Spôsobuje plesne, vytvára príliš vlhké prostredie, vytvára rosu na oknách a negatívne vplýva na naše zdravie. Monitorovaním kvality vnútorného ovzdušia je možné sa vyhnúť nepriaznivým účinkom, ktoré vznikajú od vlhkosti. Avšak nielen vysoká úroveň vlhkosti môže mať vplyv na našu domácnosť a zdravie, ale aj príliš nízka úroveň je zlým signálom kvality vnútorného ovzdušia.

Čo spôsobuje vnútornú vlhkosť?

Laicky povedané, vlhkosť označuje množstvo vodnej pary prítomnej vo vzduchu. 100% vlhkosť by znamenala, že samotný vzduch je nasýtený a nie je schopný zadržať viac vodnej pary, čo by spôsobilo, že začne pršať. Relatívna vlhkosť vzduchu je najbežnejším indikátorom, ktorý často používajú meteorológovia.

Pretože vlhkosť je jednoducho množstvo vodnej pary prítomnej vo vzduchu, veľa faktorov môže spôsobovať kolísanie množstva vodnej pary vo vzduchu. Čokoľvek môže meniť vlhkosť v domácnosti, od sušenia bielizne až po uvoľnené tiesnenia. Aj vlhkosť zachytená v teplom vzduchu sa môže dotknúť studených, čím sa opäť zmení na vodu. Toho sa nemusíte obávať, pokiaľ úrovne príliš nestúpni alebo príliš klesnú. V takom prípade je potrebné znížiť vlhkosť zvýšením vetraním.

Vlhkosť a imunita

Možno by ste si mysleli, že vytváraním prostredia s nízkou úrovňou vlhkosti by ste vyriešili problém vlhkého domova. Príliš nízka úroveň vlhkosti taktiež spôsobuje problémy. Nízka vlhkosť vzduchu a nízke teploty menia prenos častíc infekčných chorôb, ako napríklad chrípkový vírus. Zistilo sa, že nízka úroveň vlhkosti uľahčuje šírenie infekcie a tým ovplyvňuje imunitný systém.

Úrovne vlhkosti

Vlhkosť je najlepšie brať do úvahy vo vzťahu k teplote. Napríklad, ak je vonku 50% vlhkosť a pod bodom mrazu, prirodzene by ste začali ohrievať vzduch v interiéri, aby ste domov udržali v teple. To však môže spôsobiť kondenzáciu a tým zvýšiť riziko vzniku plesní. Monitorovaním vlhkosti môžete zabezpečiť, aby ste dosiahli správnu úroveň vlhkosti pre vašu domácnosť. Úrovne vlhkosti môžu byť:

  • viac ako 70% vlhkosti – príliš vysoká vlhkosť a nízka kvalita ovzdušia
  • 60% až 70% vlhkosti - prijateľná vlhkosť
  • 30% až 60% vlhkosti - najideálnejšia hodnota vlhkosti, ktorú by ste mali udržiavať
  • 25% až 30% vlhkosti - prijateľná vlhkosť
  • menej ako 25% vlhkosti – príliš nízka vlhkosť a nízka kvalita ovzdušia

Dobrá úroveň vlhkosti sa pohybuje medzi 30% až 60% vlhkosti v ovzduší. Existujú rôzne rýchle tipy, ako nastaviť správnu úroveň vlhkosti. Je však nutné si uvedomiť, či nejde o nejaký závažný problém, ako je netesnosť potrubia alebo nepriepustnosť izolácie kľúčových oblastí.

Ako predísť vysokej vlhkosti v domácnosti

Vlhkosť spôsobujú veci, ktoré bežne robíme každý deň. Keď perieme a sušíme bielizeň, sprchujeme sa, varíme a dokonca aj to, že dýchame, spôsobuje vlhkosť.

Uistite sa, že do vášho domova sa nedostáva voda. Pravidelne kontrolujte strechu a murivo, najmä po silných búrkach.

Zabezpečte, aby bol váš domov správne vetraný. Najrýchlejšie vetranie je samozrejme pomocou otvárania okien, avšak mali by ste využívať aj klimatizáciu a ventilátory v miestnostiach, ako kuchyňa, práčovňa alebo kúpeľňa. Pri varení nezabúdajte používať digestor.

Zabrániť vlhkosti sa dá aj správnym neustálym vykurovaním. Snažte sa udržiavať relatívne konštantnú teplotu. Výsledkom bude menšia možnosť ochladenia teplého vzduchu a kondenzácie.

Ak vám to situácia dovoľuje, vyhnite sa sušeniu bielizne v interiéroch. Prevesením mokrého uteráka na radiátor vzniká pri odparovaní vlhkosť, čo zvyšuje riziko tvorby plesní na stenách.

Investujte do monitorovacieho systému vlhkosti ovzdušia, ktorým si môžete zbierať údaje, aby ste videli, kde pretrvávajú problémy. Senzory vlhkosti sú nevyhnutnou súčasťou každého monitora kvality vzduchu, pretože poskytujú podrobné informácie o možných problémoch týkajúcich sa vlhkosti vo vašej domácnosti. Vyvarujte sa problémov a optimalizujte podmienky s minimálnym rozruchom.

Ako riešiť vlhkosť v domácnosti

Čo ak sa vysoká úroveň vlhkosti vo vašom domove už nachádza? Mnohé z preventívnych opatrení uvedených vyššie sú účinné aj pri riešení už existujúceho problému.

Kľúčom je vetranie a najjednoduchším riešením je vetranie otvorením okien. Ideálne je otvoriť všetky okná dokorán a nechať prevetrať 5-10 minút. Trvalejším riešením by mohla byť inštalácia klimatizácie. Taktiež je možné investovať to tabliet, ktoré pohlcujú vlhkosť a zbierajú ju vo forme vody do nádoby, ktorú môžete potom vyliať.

Je potrebné skontrolovať odsávače v kúpeľniach, práčovniach a v kuchyni. Ak nefungujú dobre, bude potrebné zariadenia opraviť alebo vymeniť. Uistite sa, že práčku a sušičku máte správne namontovanú tak, aby vlhkosť unikala tak, ako má.

Ekologickým a estetickým riešením sú aj rastliny, ktoré pohlcujú vlhkosť. Čím viac, tým lepšie!

Vlhkosť vzduchu môže mať výrazný vplyv na naše pohodlie, domácnosť a zdravie. Lepšie pochopenie toho, ako vlhkosť ovplyvňuje vaše prostredie, vás vedie k lepším a inteligentnejším rozhodnutiam pri riešení tohto problému.

Spolu s pohodlím môže udržiavanie dokonalej vlhkosti vzduchu viesť aj k zníženiu účtov za energiu a zníženému používaniu klimatizácií.