Poznáte ten pocit, keď sa ráno prebudíte, no cítite sa akoby váš spánok bol len “akože“? Pokiaľ sa chystáte vybudovať si svoj vysnívaný dom, nezabúdajte, že nejde len o estetiku. Orientácia izieb má veľký vplyv na mnoho aspektov.

Môžete predísť tepelným stratám, ušetriť, a vďaka orientácii podľa svetových strán sa vám bude aj lepšie spať.

Ideálny spôsob, ako predísť preplácaniu energie, je využitie prírodných zdrojov.

Rozdelenie bydliska na dennú a nočnú zónu je vhodný spôsob. Slnečné lúče vám interiér príjemne vyhrejú s osvetlia. Taktiež využitie napr. solárnych panelov na ohrievanie vody je vítanou alternatívou.

Aj keď poloha vášho domu nebude ideálna, keďže susedov či pozemok neovplyvníte, rozloženie interiéru je len a len na vás.

Orientácia podľa svetových strán

Vyššie spomínaná denná a nočná zóna majú taktiež nepísané pravidlá svojej polohy.
Denné zóny by mali byť orientované na južné strany, zatiaľ čo nočné na sever alebo východ.

Obývacia izba – juh alebo juhozápad. Vďaka tejto orientácii, bude v izbe po celý deň svetlo a v zimnom období slnečné lúče zabezpečia vyhriatie miestnosti.

Kuchyňa – sever, severozápad či severovýchod. Chladnejšia strana prospeje nielen potravinám v kuchyni ale aj vám, keďže miestnosť v ktorej trávite čas zväčša pri sporáku, nebude tak vyhriata slnečnými lúčmi.

Detská izba–juh, juhovýchod či juhozápad. Deti trávia v izbe väčšinu času, či už sa hrajú alebo sa tí starší pripravujú do školy, slnečné svetlo zabezpečí všetko potrebné pre príjemné prostredie.

Kúpeľňa a toaleta–severovýchodná strana je ideálna. V tejto miestnosti trávime väčšinou minimum času. Pokiaľ plánujete túto miestnosť ako osobitnú aj s príp. balkónom či oknami, vhodnejšia je orientácia na západ.

Spálňa–vzhľadom na to, že v tejto miestnosti trávime menej času, nedajte sa pomýliť. Prípadné umiestnenie na severnú stranu by bolo veľmi zlé rozhodnutie. Orientujte svoju spálňu na východ a budete vstávať spolu so svitom slnka nabití energiou.

Nepodceňujte ani vybavenie vašej spálne. Dôležitým faktorom je napríklad aj výber vhodných posteľných obliečok. Dajte prednosť menej agresívnym farbám, ktoré doladíte k iteriéru.  Investujte aj do ich kvality a stavte na poctivý materiál. Nedajte sa zlákať lacnými náhradami a verte, vaše pohodlie bude maximálne.

Existuje množstvo dobrých rád na usporiadanie domácnosti.
A kde je najlepšie začať ak nie v izbe, kde oddychujete a znova štartujete svoju energiu?