Chcete zabrániť svetlu, aby sa vám vlievalo do miestnosti? Obmedziť viditeľnosť zvonku? Možno len nemáte radi, ak vám susedia pozerajú do interiéru, aby obkukali vaše zariadenie. Tak alebo inak, aj pri výbere medzi závesmi, roletami a žalúziami je treba vyberať pozorne a dôsledne. Výber správneho typu tienenia je otázkou nie len dekoračnou, ale aj praktickou. Jednou úlohou je samozrejme izolácia svetla, no slúžia aj na ochranu klímy a teda, v zime nepustiť teplo von a v lete zase dnu. Pozrime sa spoločne na to, aké máte možnosti.

Viete si vybrať pre vás tú správnu možnosť?

ZÁVESY A ZÁCLONY

Na výber máte z množstva textúr, vzorov a farieb. Nemusíte sa obávať toho, že bude váš interiér pôsobiť staromódne. Práve naopak. Tým, že si viete v každej miestnosti zladiť záves
a záclonu podľa vašich predstáv, dáte miestnostiam jedinečný šmrnc. Čo sa týka typov, populárne sú napríklad panelové či dverové závesy. Môžu taktiež slúžiť ako deliaca priečka v miestnosti. Závesy sú veľmi útulným riešením, sú jednoduché na výmenu a taktiež zakryjú prípadné nedostatky miestnosti.

Nevýhodou záclon a závesov je usádzanie prachu. Ak máte doma alergika, zvážte kúpu závesov a prípadne, či ste ochotní ich pravidelne dávať čistiť. Sú aj náročné na pranie a na následné sušenie, čiže je možné, že do ich čistenia budete musieť investovať. Záclony zasa zvyknú “padnúť za obeť“ domácim miláčikom, ktorí sa na nich radi vyzúria a sú taktiež tzv. lapače roztočov.

ROLETY

Keďže rolety majú iba dve základné polohy, a to rozostrené a zastreté, nemáte príliš nad čím premýšľať po dekoračnej stránke. Existujú však rôzne druhy roliet a to rímske, hladké či plisované a podobne.

Pokiaľ je vašim cieľom iba samostatná izolácia rolety sú správnym riešením, sú jednoduché na upevnenie, praktické a nelapajú toľko prachu či roztočov ako závesy či záclony. Aj v tomto prípade ale platí, že je vhodné sa o ne starať. Občas pretrieť aby ste mali istotu, že nedržia nečistoty a v prípade, že máte doma domáce zviera ako napríklad mačku, nebojte sa ich občas aj vysať.

ŽALÚZIE

Sú praktickým riešením a nájdete ich skutočne skoro všade. Medzi tieniacimi technikami patria medzi najrozšírenejšie. Na výber máte žalúzie interiérové alebo exteriérové a taktiež množstvo veľkostí.

Vyžadujú však náročnejšie montovanie a aj väčšie množstvo peňazí ako predchádzajúce riešenia. Ak sa už rozhodnete do nich investovať, dajte pozor na materiál, aby vaše peniaze nepadli na nevhodný kúsok.

Žalúzie vám pomôžu pri izolovaní tepla, aby vám neohrievalo v lete miestnosť, môžete ich sklopiť do rôznych polôh, sú odolné a univerzálne. Nevýhodou ale môže byť náročnejšie čistenie.

 

Máte vybrané? Veríme, že áno.  Nebojte sa kombinovať a pri výbere myslite na hlavný účel vášho budúceho tienidla.