Predaj nehnuteľnosti je veľká vec. Nech sú dôvody predaja akékoľvek, chceme, aby to prebehlo viac ako dobre a hlavne rýchlo. Ešte pred predajom nás však čaká odprezentovanie nehnuteľnosti s cieľom dosiahnuť predaj čo najrýchlejšie za akceptovateľnú cenu.

Ako postupovať pri príprave na obhliadku?

 

Osobné veci bokom

Možno to bol váš domov naozaj dlhú dobu. Avšak s predajom prichádza uvedomenie si, že nehnuteľnosť bude mať čoskoro nového majiteľa. Zbaľte si všetky osobné fotografie, suveníry, diplomy, magnetky z chladničky či zbierky starožitností.

Aj keď máte pocit, že vďaka tomu má bývanie atmosféru domova aj pre budúceho majiteľa, opak je pravdou. Je dôležité, aby si nový majiteľ dokázal predstaviť to, ako v dome/byte býva so svojou rodinou namiesto toho, aby analyzoval rodinu, ktorá tam bývala pred ním.

 

Zvýšte hodnotu priestoru

Niekedy stačia úplné maličkosti a priestor nadobudne nový nádych. A aj keď sa tieto detaily môžu zdať úplne nepodstatné, verte, že to bude mať svoj efekt.

Umyte okná, vymeňte žiarovky v lampách, vytepujte koberce, vymeňte záchodovú dosku za novú a očistite aj dvere, keďže sú tou prvou vecou, ktorú kupujúci vidí.

 

Pozrite sa bližšie aj na podlahu či steny. To, v akom sú stave, si všimne buď kupujúci alebo maklér a aj to môže zavážiť pri konečnej sume.

 

Čo je súčasťou predaja?

Pokiaľ vlastníte nábytok, spotrebiče alebo iné kúsky, ktoré nie sú súčasťou predaja, vhodné je, aby ste ich uskladnili mimo priestoru obhliadky. Spotrebiče ani skriňu nebude kupujúci požadovať, ak ju nevidí.

Vyhnete sa tak situáciám, kedy budete musieť menovať všetko to, čo vlastne nie je súčasťou predaja. Kupujúceho to môže negatívne ovplyvniť.

 

Srdce domácnosti

K najpodstatnejším častiam domácnosti patria kuchyňa a kúpeľňa. Kuchyňa je často označovaná za srdce domácnosti, a tak dbajte na to, aby bola čistá, plná svetla a aby pôsobila teplo. Kupujúci si tak bude môcť predstaviť napríklad aj príjemný nedeľný obed s rodinou a vytvorí sa emocionálny faktor.

Kúpeľňa je priestor, ktorý je občas našou osobnou oázou pokoja a pohody. Príjemný kúpeľ a predstava relaxu po celodennej práci je občas nutnosťou. Všetci to poznáme. A tak sa sústreďte aj na to, aby aj tá vaša kúpeľňa vyvolávala u kupujúceho pocit pokoja a relaxu. Čisté uteráky, čistý koberček či podložka, umyté umývadlo a vaňa/sprchový kút, a v neposlednom rade príde vhod aj nejaká príjemná vôňa.

 

Zabudnuté miesta a bezpečnosť

Pivnica a povala sú priestormi, na ktoré sa často zabúda. Ak sú však súčasťou predaja, venujte im pozornosť a upracte. Môže sa totiž stať, že potencionálny kupujúci bude chcieť nahliadnuť aj tam.

Taktiež je dôležité, aby ste akékoľvek menej dostupné miesta sprístupnili kupujúcemu tak, aby ste ho nijak neohrozili. Nešťastný pád pri prehliadke z dôvodu zanedbania nemusí mať príjemnú dohru.

 

Na záver zopár detailov k úspešnej obhliadke:

  • Kvetom nikdy nič nepokazíte.
  • Vôňu zvoľte vždy jemnú, bez výrazných tónov.
  • Svetlo je základ. Odtiahnite žalúzie a závesy, vpusťte ho dnu.
  • Snažte sa novému kupujúcemu sprístupniť a pripraviť nehnuteľnosť tak, aby si tam dokázal predstaviť svoj život s rodinou.

 

Pokiaľ sa chystáte predávať alebo kupovať nehnuteľnosť, obráťte sa na odborníkov. Sme tu pre vás. Neváhajte a kontaktujte nás.