Bez svetla ani na krok. Svetlo je prvkom, ktorý dotvára každý priestor k dokonalosti, dodáva mu pomyselný „šmrnc“ a uzatvára kruh dizajnérskej predstavy majiteľa.

Teplé svetlo je vhodnejšie do miestností, ktoré sú menej aktívne, tzv. na oddych či relaxáciu. Biele, chladnejšie svetlo, si vieme predstaviť skôr v denných miestnostiach, ktoré sú viac aktívne, a tak nás jasnejšie svetlo udržiava viac v strehu.

Aké máme možnosti, pokiaľ ide o výber toho správneho svetla vonku či vo vnútri?

 

OSVETLENIE INTERIÉRU

V interiéri je dôležité zamerať sa nielen na to, či je svetlo teplé alebo chladné, ale aj na jednotku „lúmen“.

Čo je to lúmen?

Lúmen vyjadruje  svetelnú energiu vyžiarenú za sekundu a s tým súvisí aj lux, ktorý vyjadruje intenzitu osvetlenia lúmenom na 1m2. Ako je to s jednotnými miestnosťami v interiéri? Koľko lúmenov je potrebných na pokrytie jednotlivých miestností tak, aby bolo osvetlenie ideálne pre daný priestor?

Je dôležité vedieť, že žiarovky vyžarujú svetlo v 360° uhle, a tak pokryjú veľkú časť priestoru. Ak chcete rozžiariť iba časť priestoru, vyskúšajte LED osvetlenie.

V každej miestnosti si vymerajte m2 a osvetlenie prepočítajte tak, aby vám na každý m2 vychádzalo približne 200 lúmenov.

Informáciu o lúmenoch nájdete častokrát priamo na krabičke produktu.

 

OSVETLENIE EXTERIÉRU

Či už chcete využiť osvetlenie len ako dekoráciu v okolí vášho domova, alebo túžite stráviť zabalení v deke ešte nejaký ten večer, ponúkame tipy, ako na správne osvetlenie. Možností máte mnoho:

  • Osvetlenie pomocou nástenných svietidiel

Sú skvelé ako decentné osvetlenie terasy a ponúkajú praktický a pohodlný prechod z interiéru von a aj opačne. V obchodoch nájdete aj množstvo prevedení, ktoré ponúkajú verzie šetrné pre prostredie.

  • Vonkajšie girlandy

Predstavte si scénu z vášho obľúbeného romantického filmu, vonku, na terase. Romantické svietidlá, svetelné reťaze natiahnuté všade tam, kde sa dá a kde to neprekáža. Týmto doplnkom síce chvíľu trvalo, kým sa dostali až k nám a do našich domácností, no sú čoraz obľúbenejšie a taktiež zárukou skvelej atmosféry.

  • Osvetlenie pomocou senzorov

Výhodou, ako už asi všetci vieme, je, že sa nemusíme dotýkať spínačov. Reagujú na pohyb, ktorý zaznamenajú. Kvalitné senzorové svietidlá sú vhodným pomocníkom aj v otázke bezpečnosti. Nerozhodí ich lietajúci hmyz, nebudú sa zapínať pri každom vánku a vy tak budete vždy vedieť, že svetlo sa zasvieti vtedy, keď to potrebujete.

  • LED osvetlenie

Vnútri či vonku, v rôznych podobách a s pridanými možnosťami nastavenia, je LED osvetlenie vhodným riešením. Či už sa rozhodnete pre bodové osvetlenie na terasu alebo dekoračné, pre vytvorenie atmosféry, v interiéri, alebo farebné do detskej izby, je to len na vás. Hrajte sa so svetlom a vaše dni budú o čosi žiarivejšie. Stretávame sa aj s neónovými svietidlami, avšak ak zvolíte LED, minimálne môžete ušetriť.

Túžite po domove podľa vašich predstáv? Obráťte sa na nás a my vám ho pomôžeme nájsť. Neváhajte a kontaktujte makléra vo vašom okolí ešte dnes.