Upratovanie každej miestnosti v byte či dome, presúvanie dekorácií z jednej strany na inú a hľadanie spôsobu ako zmeniť bývanie a svoj domov bez toho, aby sme museli investovať príliš veľa peňazí či času?

Občas stačí dobrá organizácia bývania a hneď sa budeme cítiť lepšie. Ako však na takú reorganizáciu? Ponúkame vám 6 bodov, ktoré môžete skúsiť.

 

Preč so zbytočnosťami

Nahromadené množstvo nepotrebných vecí v pivnici, garáži a pivnici, byt či dom preplnený suvenírmi z dovolenky, a to nielen tej vašej, a množstvo dekorácií, ktoré už vlastne nechcete a držíte ich v interiéri pretože vám prinášajú vlnu nostalgie?

Zbavte sa všetkých vecí, ktoré sú nepotrebné a sadá na nich prach. Uvoľníte si tak nielen priestor, ale aj sa vám bude ľahšie dýchať. Priestor sa zrazu otvorí a ním sa otvoria aj nové možnosti pre jeho využitie. Čo tak vymeniť zbierku nepotrebných suvenírov na poličke za jednoduchý minimalistický rámček s fotkou? Skúste sa poradiť s blízkymi, ktorí s vami bývanie zdieľajú a určite sa vám spoločne podarí interiér osviežiť.

 

Pracovňa či izba na relax?

Je dôležité určiť si to, ako sa bude každá izba používať. Definujte si, či napríklad taká obývačka bude slúžiť na oddych s rodinou, filmový večer a hranie stolných hier, alebo túžite viac po obývačke, ktorá bude pracovňou a občas aj jedálňou.

Je dôležité určiť to, na čo bude každá izba slúžiť a tomu prispôsobiť aj jej interiér a zariadenie.

 

Praktické uskladňovanie

Organizovanie je dôležité po všetkých stránkach. Vaša návšteva predsa nemusí vidieť kompletnú zbierku magnetiek od všetkých kamarátov. Organizovanie sa tak môže pozmeniť na skrývanie tých vecí, ktoré síce výhradne nepotrebujete, avšak majú pre vás zvláštnu hodnotu či význam.

Dobrým pomocníkom v tomto sú napríklad uskladňovacie boxy, ktoré nájdete vo viacerých obchodoch a v rôznych prevedeniach.

 

Dekorujeme vertikálne

Viacúčelové izby sú pomocníkom hlavne v menších obytných priestoroch. Účinným spôsobom, ako získať viac priestoru v miestnosti je vertikálna organizácia priestoru. Skúste sa pozrieť na svoju izbu a prehodnotiť napríklad to, či niektoré jej časti je možné zavesiť na stenu. Prípadne ak máte voľnú stenu, ktorú ponechávate čistú, zatiaľ čo je podlaha kompletne zaprataná, skúste si predstaviť jednoduché police, ktoré by miestnosti nielen dodali „šmrnc“, ale aj uvoľnili obytnú plochu.

 

Sezónny šatník

Mnohí z nás si skladajú oblečenie a šatník podľa toho, aká je sezóna. Pre tých, ktorí však čaro tejto organizácie šatníka ešte nenašli, ponúkame tip. Rozdeľte si oblečenie, doplnky a obuv podľa sezóny, uvoľníte tak priestor a aj vášmu sezónnemu oblečeniu sa bude dýchať ľahšie v menej natlačenej skrini.

Na uskladnenie oblečenia môžete použiť aj vyššie spomínané uskladňovacie boxy.

 

Kuchyňa ako osobitné kráľovstvo

Kuchyňa a jej priestor je srdcom domova. Trávime v nej množstvo času, či už jedením alebo tým, že jednoducho prechádzame a občas si vezmeme napríklad len kávu či pohár vody. Vedľajším efektom tohto prechádzania je aj to, že častokrát sa v kuchyni ocitnú aj veci, ktoré tam nepatria.

Zbavte sa vecí a dekorácií, ktoré tam nepatria a uvoľnite priestor. Ak však chcete priestor dodatočne využiť, skúste si v kuchyni navrhnúť špeciálne miesto napríklad na poštu či kľúče. Závisí to samozrejme od polohy kuchyne, avšak minimálne organizovaný priestor na obálky bude určite efektívnym prvkom pre chod domácnosti. Aspoň budete mať istotu, kde máte prípadnú stratenú poštu hľadať. 😉  

 

Medzi ďalšie typy, ktoré pomôžu s organizovaním domácnosti, patria:

  • Zorganizovanie chladničky pomocou boxov a rozdelenie jednotlivých políc.
  • Priestor vyhradený pre každého člena v domácnosti aj v kúpeľni.
  • Pri uskladňovaní v zásuvkách môžete použiť rozdeľovače, ktoré pomôžu využiť priestor nadmieru efektívne.
  • Vešiaky a závesné skrinky či police do izieb, pre lepšiu organizáciu domácnosti.

 

Chcete si domácnosť preorganizovať do jednotného štýlu? Hľadáte inšpiráciu v tom, čo by ste mohli zmeniť a vylepšiť? Skúste napríklad upcykláciu, pokiaľ túžite prejaviť svoje JA, môžete vyskúšať prvky štýlu BOHO,  a pokiaľ hľadáte či predávate nehnuteľnosť, obráťte sa na nás.