Jeho obľuba neustále narastá a doslova nie je možné prehliadnuť ho. Štýl Boho si získal mnohých po celom svete. Pozrime sa na to, čo sa za týmto tajomným názvom skrýva a čo prináša Boho pre náš interiér?

Pointou tohto štýlu je ukázať a prejaviť naše pravé JA. Vyžaruje radosť zo života, energiu a šíri optimizmus vôkol seba. Je to záplava farieb, vzorov, textúr a najrôznejších doplnkov. Jednou z jeho charakteristických čŕt je aj to, že kombinuje to, čo je zdanlivo nemožné kombinovať.

Štýl bývania, ktorý nepodlieha pravidlám.
Bohémsky štýl kladie dôraz na komfort a tú správnu atmosféru.

 

História a pôvod štýlu

Vo Francúzsku, v 19. storočí boli slovom „bohémien“ , označovaní ľudia prichádzajúci cez Čechy (Bohémiu). Neskôr sa týmto termínom začali označovať chudobní umelci – maliari, hudobníci či spisovatelia, ktorí žili v lacnejších štvrtiach v blízkosti „bohémien“. Umelci, unavení životom, sa inšpirovali týmto štýlom a urobili svoj život pestrofarebný.

Neskôr, v 60. rokoch sa tento štýl začal spájať s kultúrou „hippies“.

Jedinečný štýl

Bohémsky interiér je veľmi individuálny a originálny. Srší farbami a platí tu, že čím pestrejší je interiér, tým je to lepšie. Nadšenci štýlového interiéru si skutočne prídu na svoje.

Sýte odtiene farieb sú častokrát inšpirované oblasťami ako napr. Južná Amerika, Afrika, Ázia či Blízkym Východom. Možnosťou je aj doplnok s folklórnym domácim vzorom.

 

Ako doplnky sú častokrát používané rôzne mandaly, strapce či lapače snov.
Taktiež lampášiky, najčastejšie v čiernej alebo bielej farbe.

 

Farby a vzory v interiéri Boho

Neutrálna biela farba v kombinácii s pieskovou, krémovou, pastelovými  či zemitými farbami. Štýlové sú aj vzory, ktoré sú namaľované priamo na stenu. Platí však, že hlavnou zložkou má byť vyjadrenie vašej osobnosti, a tak sa nebojte zapojiť fantáziu. Ak máte pocit, že sa potrebujete vyjadriť silnejšími farbami, neváhajte. V bohémskom štýle taktiež stretneme rôzne odtiene medenej, zlatej či čiernej farby.

 

Nábytok a doplnky

Jedinečnosť a unikátnosť sú hlavnými prísadami tohto štýlu. Staršie, kovové, prútené či drevené. Je to iba na vás. V Boho interiéroch uvidíte najčastejšie netradičné kúsky a interiérové doplnky, ako napríklad paravány a závesné hojdacie siete.

Taktiež netreba zabúdať na koberce. Nesmú chýbať. V tomto prípade koberce s etno motívmi prevládajú nad kúskami, ktoré sú modernejšie či jednoduchšie. Okrasné koberce sa často nachádzajú visiace na stenách.

Ktoré kúsky vám môžu pomôcť s navodením Boho atmosféry doma?

Spálňa

Zvoliť môžete dominantné čelo postele, výraznú nástennú dekoráciu, množstvo vankúšov a pohodlný pléd. Vankúše môžete prispôsobiť tak, aby vytvárali kontrast. Nebojte sa čiernej a bielej, dajte šancu aj strapcom.

Obývačka

Obývačky potrebujú vždy veľa miesta a pohodlia. Zvoľte preto množstvo vankúšov, taburetiek na sedenie pre návštevy, nástenné dekorácie či ľubovoľné množstvo rastlín.

Kúpeľňa

V kúpeľni je všeobecne dôležité to, aby ste sa tam cítili príjemne. Ak máte väčšiu kúpeľňu, môžete si z nej spraviť váš domáci wellness. Znova je najdôležitejšie to, čomu dávate prednosť vy. Čo však v bohémskej kúpeľni nesmie chýbať? Prírodná kozmetika, soľ do kúpeľa a sviečky.

Nesmiete sa báť farieb a vzorov. Ak sa však rozhodnete na použitie kontrastu
bielej a čiernej, pamätajte, že s čiernou opatrne. Stačí detail.
Vo väčšom množstve by totiž mohla narušiť atmosféru celého priestoru.

 

Ako si teda zariadite domácnosť v štýle Boho?
Jednoducho.
Buďte odvážni, hrajte sa s farbami, vzormi a textúrami.
Nechajte priestor vašej osobnosti pretaviť sa do interiéru.