Kúpeľňa je síce miesto, kde hrozí najviac nehôd, avšak našťastie existujú spôsoby, ako môžete zlepšiť bezpečnosť vašej kúpeľne a znížiť tak riziko úrazov v nej.

Kúpeľňa je jedným z najnebezpečnejších miest v domácnosti. Štúdia vykonaná Centrom pre kontrolu chorôb a prevencie z roku 2019 dospela k záveru, že pre všetky vekové kategórie boli najnebezpečnejšími činnosťami kúpanie, sprchovanie a vychádzanie z vane alebo sprchy. Približne dve tretiny účastníkov tejto štúdie sa zranili vo vani alebo sprche a približne polovica z nich sa udrela pri kúpaní alebo sprchovaní, a to buď pošmyknutím, prípadne pri vychádzaní z vane alebo sprchy.

Zlepšite dostupnosť

Uistite sa, že veci ako šampón, mydlo, uteráky a ďalšie sú ľahko dostupné. Skontrolujte, či na zemi alebo pri dverách nie sú prekážky, o ktoré by mohol niekoho zakopnúť a zabezpečte voľnú cestu medzi vstupom do kúpeľne a vaňou, resp. sprchou.

Namontujte si madlá

Madlá sú dôležitým prvkom bezpečnosti kúpeľne. Mali by byť umiestnené okolo problémových oblastí, ako sú toaleta, umývadlo, vaňa a sprcha.

Zlepšite osvetlenie

Je dosť pravdepodobné, že sa zobudíte uprostred noci s tým, že potrebujete ísť na toaletu. Inštalácia nočných svetiel na chodbe a v kúpeľni vám pomôže s navigáciou na ceste do kúpeľne. Zvážte inštaláciu svetiel, ktoré sú aktivované pohybom.

Udržujte podlahy suché

Protišmykové podložky vám môžu pomôcť udržať sa na nohách. Umiestnite jednu alebo dve mimo vane a jednu dovnútra, aby ste sa uistili, že je všetko kryté.

Sprchové stoličky a lavice

Na uľahčenie kúpania zvážte použitie sprchovej stoličky alebo lavice. Nielenže vám umožnia pohodlné sedenie pri kúpaní, ale môžu byť použité aj pri umývadle ako ďalšia podpora. Niektoré stoličky sa dajú otáčať, čo poskytuje používateľovi väčšiu flexibilitu okolo vane.

Teplá a studená voda

Uistite sa, že všetky kohútika sú zreteľne označené „teplá“ a „studená“. Predídete tak náhodným zraneniam, ktoré by mohli spôsobiť popáleniny.

Majte niekoho po blízku

Zdržiavanie sa v dosahu niekoho, kto je v kúpeľni, môže výrazne znížiť riziko zranenia. To vám umožní zavolať pomoc, keď to bude potrebovať, a tiež budete v blízkosti, keby sa niečo stalo.