Vonku je čoraz teplejšie a mnohí z nás premýšľajú nad tým, ako z príjemného počasia vyťažiť čo najviac. Všade okolo nás sa zelenie, kvety kvitnú a tí, ktorí majú rodinný dom a pri ňom záhradku sa chvália tým, čo všetko už posadili. Zaboriť ruky do hliny je známa psychohygiena, a tak tí z nás, ktorí toto privilégium nemajú, hľadajú spôsoby ako sa dostať k nejakej záhradke.

Či už si do hľadáčika dáme záhrady na prenájom alebo na predaj, ponúk je dosť. Stačí si vybrať. Pri výbere záhrady treba rovnako ako pri nehnuteľnosti zohľadniť množstvo faktorov. Základné sú tie, ktoré súvisia s tým, čo plánujete na záhradke robiť, prípadne nerobiť.

Plánujete sa angažovať, sadiť, pestovať a zaboriť ruky do hliny? Alebo hľadáte iba priestor kde si môžete v teplých dňoch zájsť a oddýchnuť si bez zvedavých očí navôkol?

Možnosti sú, ako sme spomínali, dve. Predaj a prenájom.

Pri predaji sa zohľadňujú všetky aspekty pozemku, a to prípojky vody, elektriny, lokalitu či dokonca susedov a v neposlednom rade aj cenu a stav. Pri prenájme je to vlastne rovnaké.

Pravidlom číslo jedna, pri prenájme záhrady, je mať všetko čierne na bielom. A s podpisom. Dôkladne si prešetrite všetky informácie, hlavne tie, ktoré sa nachádzajú v zmluve, ktorú plánujete podpísať.

Dôležité sú detaily

S prenajímateľom, a teda majiteľom záhrady, sa môžete už vopred dohodnúť na všetkých detailoch. Je možné, že majiteľ bude mať iné predstavy ako vy. Všetko je možné dohodnúť tak, aby to vyhovovalo obom stranám. Pri podpise dbajte na to, aby všetky detaily, na ktorých sa dohodnete, neostali iba pri ústnej dohode.

V prípade, že chcete záhradu využívať na pestovanie, môže sa stať, že majiteľ bude mať podmienku, ktorá sa vzťahuje na zákaz pestovania určitých plodín, prípadne bude proti rôznych akciám, ktoré by ste tam mohli organizovať.

Oplatí sa prenajať si záhradu?

Z praktického hľadiska, aj z teoretického, je to na vás. Pokiaľ nemáte prostriedky na kúpu záhrady a chcete sa venovať záhradkárčeniu, prenájom je príležitosť. Berte však na vedomie, že aj pri prenájme platí, že výšku prenájmu taktiež ovplyvňuje lokalita, rozloha a stav záhrady.

Dôležité je si uvedomiť aj to, že pri prenájme, hlavne ak ide o prenájom na dobu určitú, by ste nemali rátať s dlhodobými plánmi do budúcna. Výsadba stromov či iné zásadné kroky, by pri prenájme povedzme na rok, nemali veľký zmysel.

Ak si plánujete zriadiť záhradku vašich snov, vysadiť stromy, kry a každoročne sa venovať napríklad sadeniu kvetov či iných plodín, popremýšľajte nad investíciou a kúpou vlastnej. Oplatí sa to určite viac. Hodnota takýchto pozemkov nielen stúpa, ale sú aj čím ďalej, tým viac žiadanejšie. A tak kúpa záhradky dnes, môže znamenať úspešný predaj zajtra.

Samozrejme je to na vás, čomu dáte prednosť. Nezabudnite si zhodnotiť všetky ZA a PROTI oboch variant, a rozhodnite sa pre tú, ktorá vám vyhovuje nielen aktuálne, ale aj z dlhodobého hľadiska.

Ak sa zaujímate o investovanie, prečítajte si viac o tom, aké sú vyhliadky v investovaní do nehnuteľností v roku 2022.