Odpovedá maklér: Ing. Miloš Klenovčan Rozhodne áno. Najlepšou ochranou pred rastúcou infláciou je práve investovanie –„uloženie" peňazí takým spôsobom, aby nestratili svoju hodnotu alebo svoju hodnotu ešte zvýšili. A práve investovanie do nehnuteľností je relatívne bezpečné a dostupné.

Záleží, samozrejme, od konkrétnej nehnuteľnosti, výber je veľmi dôležitý. Stále však na slovenskom realitnom trhu vo všeobecnosti platí nasledovné:

  • Dopyt po konkrétnych nehnuteľnostiach je oveľa vyšší, ako je ponuka týchto nehnuteľností. To spôsobuje nedostatok nehnuteľností na trhu - najviac sa to ukazuje v súvislosti s dopytom po bývaní, teda pri bytoch, rodinných domoch a stavebných pozemkoch.
  • Hypotéky sú stále relatívne lacné. Znamená to, že ľudia sa vedia dostať k „lacným" peniazom a môžu tak disponovať väčším objemom „cudzích" peňazí. Na druhej strane, banky prísnejšie posudzujú kritériá pre schválenie hypoték. Peniaze sa tak reálne dostávajú k ľuďom, ktorí sú schopní svoj záväzok voči banke splácať.
  • Ceny nehnuteľností (aspoň pri väčšine typov) neustále raketovo rastú. Aj keď sú ceny nehnuteľností už naozaj dosť vysoké, stále je v súvislosti s vyššie uvedenými bodmi reálnyich ďalší rast.

 

Kúpa nehnuteľnosti môže byť zaujímavá z viacerých dôvodov:

  • Pre vlastnú potrebu. Či už na bývanie alebo podnikanie, väčšinou je to lacnejšia alternatíva oproti prenájmu. A pritom niečo hmotné vlastníte.
  • Pravidelný príjem z prenájmu. Prenajímať sa dajú obytné aj neobytné nehnuteľnosti - dôležité je vopred si zistiť, aká ďalšia investícia je potrebná (rekonštrukcia), aká bude reálna vyťaženosť danej nehnuteľnosti a aké nájomné si môžete pýtať. Z toho vychádza možnýmesačný príjem, resp. návratnosť investície.
  • Pri určitých nehnuteľnostiach môže byť dôvodom ich kúpy aj následný predaj. Ide  hlavne o nehnuteľnosti, ktoré sa ponúkajú za dobrú cenu alebo je pri nich predpoklad nárastu ceny. S časovým odstupom môže kupujúci takúto nehnuteľnosť predať za vyššiu cenu, ako ju kúpil. A v období medzi kúpou a predajom ju investor môže ešte aj prenajímať. ;-)

 

Investovanie do nehnuteľnosti má teda aj v roku 2022 veľký potenciál, stále ide o najlepšiu (hlavne dlhodobú) investíciu.

 

Ing. Miloš Klenovčan

realitný maklér

Winners Reality Slovakia