S pokrokom, ktorý nás sprevádza denno-denne, je niekedy ťažké držať krok. Nehovoriac o nových trendoch, technologických vychytávkach či dokonca o nových pojmoch, ktoré akoby pribúdali každý deň. Všetci asi vieme, o čom je taká recyklácia a možno si aj viete predstaviť, ako funguje v praxi. Ako je to však s novými pojmami ako upcyklácia či downcyklácia? Vo všeobecnosti ide skoro o to isté.

Recyklácia ako aj upcyklácia či downcyklácia znamená spôsob, ako sa zbavíme odpadu. Pri recyklácii nábytku sa často používajú materiály alebo iné komponenty opätovne, cieľom je udržanie kvality daného kusu nábytku či prípadne produktu.

Upcyklácia je taktiež forma recyklácie, a to taká, ktorá naopak zvyšuje kvalitu pôvodného produktu. V praxi to znamená, že namiesto toho, aby ste starý produkt vyhodili, premeníte ho na nový a dáte mu tak nové využitie.

Downcyklácia je tzv. nižšia forma recyklácie. Znamená to, že výrobok vznikne naopak z prvotných komponentov. Dobrým príkladom sú zozbierané plastové fľaše, z ktorých následne vznikne niečo ďalšie.

Pri recyklácii predmetu sa „odpad“ vracia späť do výroby a premieňa sa na úplne nový predmet. Tento proces sa môže opakovať veľakrát. Závisí to ale od predmetu, keďže každým opakovaním tohto procesu dochádza k určitému narušeniu či strate základnej kvality.

Upcyklácia je vdýchnutie nového života predmetu, prípadne nábytku či oblečeniu. Doslova v koši teda nemusí skončiť naozaj skoro nič.

Ako UPCYKLOVAŤ?

 Nábytok

Zafarbenie starého kusu nábytku, či úprava jeho povrchu podľa štýlu, ktorý vás láka. Stačí, ak investujete do farby či iných komponentov,  nájdete si trochu času a nový kúsok bude na svete. Ak zapojíte členov rodiny, môžete si takto štýlovo upcyklovať viacero predmetov a bude to zároveň príjemná rodinná aktivita.

Dekorácie

Predstavte si kúsok, ktorý vám doma zavadzia. Skúste zapojiť predstavivosť,  kreativitu a predstavte si, čo by sa z tohto kúsku mohlo stať. Štýlový kvetináč, netradičná váza či dokonca štýlový svietnik? Je to len na vás. Ak sa však obávate, že nepatríte medzi veľkých kreatívcov máme pre vás dobrú správu. Na internete nájdete takýchto nápadov skutočne viac než dosť.

Udržateľnosť je viac než trend

Upcykláciou chránite aj životné prostredie. Je to tak krásne spojenie vytvárania nových vecí z tých, ktoré viete zachrániť pred osudom na skládke a zároveň ušetrením zdrojov. A tým ušetrením myslíme tie prírodné a zároveň aj tie, ktoré sú vo vašej peňaženke. Nie všetky veci je predsa potrebné kupovať nové.

Vieme, že nie každý z nás je tvorivý, trpezlivý výmyselník s priestorom a časom na takéto kreatívne chvíľky. Zapojte sa online, ak vás táto téma aspoň trochu zaujala a máte chuť zúčastniť sa bez toho, aby ste museli niečo reálne tvoriť.

Na internete nájdete množstvo kreatívnych ľudí, ktorí zháňajú predmety, ktoré môžu premeniť na niečo nevídané. Staré fľaše, sklenené nádoby či kusy látky, ktoré sa nehodia na charitu. Dokonca aj také staré gombíky, ktoré nemajú pár, sa niekomu môžu hodiť na dekoráciu jedinečnej ručne vyrobenej upcyklovanej kabelky.

Príležitostí je mnoho. Či už ste teda kreatívna duša, ktorá rada vyrába niečo nové alebo vás len lákajú takéto výrobky a premeny, zapojiť sa môžete. Je to len na vás.

Nech už sa teda rozhodnete pre recykláciu, upcykláciu či downcykláciu, dôležitým výstupom je to, že sa snažíte o to, aby ste vytvárali a vyhadzovali čo najmenej odpadu.