Pojem ZERO WASTE je v dnešnom svete už veľmi známy. Chceme predsa planéte a budúcim generáciám pomôcť, a tak vznikli knihy, návody, tipy a triky ako žiť bez odpadu.

Pokiaľ ide o vašu domácnosť, môžete sa k hnutiu za život bez odpadu, či s minimálnym odpadom, pridať. Že ako? Predstavíme vám pár trikov ako na to.

Filozofia ZERO WASTE je:

  • Odmietni čo nepotrebuješ
  • Zredukuj čo skutočne potrebuješ
  • Znovu použi a oprav
  • Zrecykluj čo nemôžeš odmietnuť, zredukovať alebo použiť znova
  • Kompostuj zvyšok

Najjednoduchšie a občas aj najzložitejšie je začať práve od seba. A to alternatívami produktov, ktoré bežne používate v domácnosti. Recyklácia, kompost, to sú pojmy, ktoré sa s touto témou spájajú.

V závere ale ide o poslednú fázu životného cyklu produktu.Či už ide o jednorazové pomôcky alebo také, ktoré vydržia dlhšie, je pravda, že na konci ich vyhodíme práve do odpadu.

ALTERNATÍVY POMÔCOK DO DOMÁCNOSTI

Na internete nájdete množstvo online obchodov, ktoré používajú značku zerowaste. Napríklad, čo sa týka vašej kuchyne, je tu hneď niekoľko produktov.

Lufa, ktorá je 100% prírodná, úplne kompostovateľná a nájdete ju hneď v niekoľkých vyhotoveniach.

Utierky, sú klasickou pomôckou v domácnosti. Modernou sestrou klasickej utierky je napr. papierová utierka či iná alternatíva. Dajte prednosť látkovej, ktorú môžete vyprať a použiť znova.

Morská hubka, sa používa na čistenie pleti alebo na odličovanie. Je vhodnou alternatívou
za klasiké odličovacie tampóny. V slovenských obchodoch môžete taktiež naraziť na látkovú variantu odličovacích tampónov, či dokonca rôzne špeciálne handričky. Obe varianty môžete kľudne hodiť vyprať do práčky a použiť znovu.

Sieťové vrecká, na ovocie, zeleninu, či prípadne na čokoľvek čo potrebujete zabaliť.
Sú výbornou voľbou namiesto klasických igelitových sáčkov. K dostaniu sú už skoro vo všetkých supermarketoch.

Plátené tašky či vrecká na chrbát, sú taktiež dobrou alternatívou. Výhodou týchto tašiek je, že na výber je z množstva vzorov a typov a je možné použiť ich opakovane. S vlastnou radou plátených tašiek prišli kníhkupectvá aj rôzne predajne. Máte už tú svoju?

Takýchto možností je skutočne mnoho. Napríklad drevené alternatívy kuchynských pomôcok. Stačí si len vybrať to svoje, s čím začnete redukovať množstvo odpadu.

  • TIP – Vyrobte si plátenú tašku doma a zapojte celú rodinu. Bude to nielen krok dobrým smerom ale aj príjemná rodinná aktivita. Čo vy na to?
    Už vám zostáva len premyslieť, aký vzor bude práve na tej vašej.

 

Ste pripravení začať myslieť na zerowaste domácnosť? Skúste si vybrať na začiatok jednu vec, a postupne pridávajte ďalšie. Ani nebudete vedieť ako, a už budete hodnotným prínosom v spoločnosti ZERO WASTE.