Vytúžený vlastný dom. Vlastné bývanie je to, po čom túži väčšina z nás. Často nás na začiatku zastaví základná otázka. Kúpiť alebo stavať? Pri kúpe sa môžete rozhodnúť pre novostavbu, či prípadne kúpu staršieho domu, pri ktorej je nutné rátať s investovaním do prípadnej rekonštrukcie. Pri stavaní vás neminie návšteva niekoľkých úradov, plus všetky náležitosti, ktoré je potrebné vyriešiť ešte predtým, než začnete stavať plus tie, ktoré sa riešia takzvane za pochodu.

KRITÉRIÁ

Zvažujete kúpu novostavby, či zabehnutého domu? Stanovte si kritériá. Sú totižto základným rozhodovacím faktorom. Výhodou postavenia si vlastného domu je fakt, že si s projektantom rozvrhnete to, ako bude váš budúci dom stavaný. Počet izieb, ich rozmiestnenie a podobne. Pri kúpe máte možnosť hľadať presne ten dom, ktorý vám bude vyhovovať po všetkých stránkach, alebo spraviť kompromis a uspokojiť sa.

To, ako máte nastavené kritériá, čo očakávate od svojho budúceho bývania, a to čomu dáte prednosť je len na vás.

CENA

Ak chcete dať prednosť kúpe staršieho domu len preto, že máte pred sebou vidinu toho, že nakoniec ušetríte, nemusí to však byť úplne pravda. Pri hľadaní ideálneho domu sa vám môže stať, že sa nakoniec prepočítate a prídete na to, že ste za tie peniaze mohli mať už dávno postavený dom. V otázke rozpočtu tak treba byť pripravený na všetko.

Má dušu alebo je to len jednoduchá stará stavba?

Niečo pristaviť, niečo zbúrať, prerobiť kúrenie či elektrinu, vymeniť vodovod, obstarať nové okná, vymeniť podlahy. Takto vás investícia do kúpy už postaveného domu, môže vyjsť naozaj draho. Lepšou možnosťou je kúpa novostavby, alebo si prizvať odborníka, ktorý vám povie presne to, v akom stave sa váš potenciálny budúci domov nachádza.

Niektoré opravy sú však menej podstatné a určite počkajú. Môžete na týchto opravách pracovať pomaličky a užívať si nové bývanie. Ak sa vám páči dom aj lokalita, máte pripravený rozpočet a viete, do čoho idete, nemusíte váhať.

ČAS

Samozrejme, pri stavbe nového domu, to bude trvať podstatne dlhšie ako pri kúpe zabehnutého domu. Čiže čas, a to ako dlho ste ochotní čakať na nový domov, môže byť taktiež jeden z faktorov, ktoré vás môžu ovplyvniť.

BANKA

Ak plánujete stavať, veľkú pozornosť treba venovať hypotéke. Banky majú na takýto účel rovnaký úver ako v prípade kúpy nehnuteľnosti. Stavba je ale oveľa zložitejší proces.

Pri výstavbe domu, zväčša banky povoľujú postupné čerpanie finančných prostriedkov. Môžu mať napríklad podmienku, že posledných 10% finančných prostriedkov uvoľnia až po kolaudácii nehnuteľnosti.

Čo sa týka výstavby nového domu, banka vychádza zo znaleckého posudku, kde je znalcom stanovená hodnotu domu na základe projektu. Tak bude stanovená suma, ktorá bude následne klientovi poskytnutá bankou. Banka si takisto môže určiť aj to, koľko peňažných prostriedkov klientovi poskytne z celej sumy, v konkrétnej fáze rozostavanosti.

Mimo výstavby ako takej, je možné požičať si aj na kúpu pozemku, a to stavebného pozemku. Zväčša až do výšky 90% hodnoty pozemku. Možnosťou je taktiež aj založenie nehnuteľnosti, v ktorej aktuálne bývate.

Stavba domu:

+ Podľa vašich predstáv
+ Svojpomocne / firma
+ Detaily sú na vás
- Stojí veľa času a energie
- Úrady

Kúpa/rekonštrukcia staršieho domu:

+ Väčší pozemok (staršie domy zvyknú mať veľkú záhradu)
+ Rýchlejšie bývanie v novom
+ Menej úradných vybavovaní
- Investície do rekonštrukcie
- Rozvrhnutie domu / izby

Zvážte všetky faktory, porozprávajte sa s odborníkmi a vyberte si možnosť, ktorá vám vyhovuje najviac. Je to len na vás. Vyberte si spôsob, ktorý vám vyhovuje najviac po všetkých stránkach. Prvoradá je totižto vaša spokojnosť, aby sa vám pohodlne bývalo, bez zbytočného stresu. Ak vás zaujíma inteligentné a smart bývanie, viac sa dočítate v našom blogu.