Aktuálny stavebný zákon, ktorý je z roku 1976 sa považuje už dávno za zastaranú vec, ktorá nevyhovuje požiadavkám súčasnosti. Nahradiť by ho malo nové znenie zákona s úpravami s účinnosťou od 01.01.2023. Aké zmeny a úpravy môžeme čakať?

Čo všetko bude tento zákon upravovať?

  • Príprava a postup zhotovovania, užívania či odstraňovania stavieb
  • Práva a povinnosti osôb, ktoré vykonávajú činnosť vo výstavbe
  • Vplyv orgánov štátnej správy vo výstavbe

 

     Na základe súčasnej právnej úpravy je dané, že v prípade stavebného konania, v jeho prvom stupni  konajú stavebné úrady obce. Tieto právomoci majú prejsť pod nový ústredný orgán – Úrad pre územné plánovanie a výstavbu Slovenskej republiky. To znamená, že sa kompetencie obcí, v prípade schvaľovania stavieb, majú výrazne oslabiť.

Ohlasovanie stavieb elektronicky

Doba ide neustále vpred a práve s týmto počíta aj táto nová úprava zákona, ktorá počíta s elektronickým ohlasovaním stavieb. Samotné ohlásenie by malo prebiehať tak, že sa jednoducho vyplní formulár v informačnom systéme.

Zároveň, by táto úprava mala priniesť aj možnosť ohlásenia odstránenia nepovolenej informačnej konštrukcie.

 

Čierne stavby

    Nové znenie by malo taktiež priniesť efektívnejší postup a možnosti pri boji proti nepovoleným stavbám. Jednou z významných zmien bude, že takéto tzv. čierne stavby nebude možné povoliť dodatočne.

Taktiež sa počíta aj s tým, že okruh subjektov, ktorí budú postihnutí v prípade porušenia zákona sa rozšíri. Teda sankcionovaný nebude len ten, ktorý stavbu zhotovil, ale taktiež osoby, ktoré vykonávajú stavebný dozor či stavbyvedúci.

Aké ďalšie zmeny by mal tento zákon priniesť?

  • Stavebné povolenie bude nahradené rozhodnutím o stavebnom zámere.
  • Pripomienkové konanie k danému návrhu stavebného zámeru, zabezpečí pre stavebníka projektant ako odborne spôsobilá osoba.
  • Spresní sa úprava stavebných prác bez povolenia a taktiež ich odstraňovania.

Táto úprava prináša a vytvára podmienky pre digitalizáciu všetkých procesov v stavebníctve, či už ide o prípravu alebo schvaľovanie stavieb. Taktiež prináša konkrétnejšie a transparentnejšie definovanie požiadaviek na všetkých účastníkov výstavby. Môžeme teda povedať, že sa vytvoria podmienky na to, aby sa aj toto odvetvie prenieslo do 21. storočia.