Predávate starú (aktuálnu) nehnuteľnosť a zároveň kupujete novú? Zmenu bývania môže ovplyvniť množstvo faktorov, či už je to potrebná zmena lokality, rozrastajúca sa rodina alebo čokoľvek iné, podáme vám praktické rady, ako na to, aby ste to zvládli najlepšie ako sa dá.

Prvým bodom je výber nového domova a jeho rezervácia. Nečakajte na poslednú chvíľu a som svoj budúci domov si vyhliadnite a rezervujte čo najskôr, ako poistku. Nečakajte na kupca, ktorý bude mať záujem o vaše aktuálne bývanie. Môže sa totiž stať, že domov predáte skôr ako si nájdete nový, a budete musieť hľadať dočasné riešenie, ako napríklad prenájom či bývanie u rodiny.

Pokiaľ ide o predaj starej nehnuteľnosti, stanovte si vhodnú predajnú cenu. Preskúmajte si trh a jeho aktuálne ceny a aj keď chcete zarobiť na starej čo najviac, ceny neťahajte príliš vysoko, ak chcete predať čo najskôr.

Nehnuteľnosť môžete predať niekoľkými spôsobmi:

1. Sami alebo tzv. „na vlastnú päsť“

Nezabúdajte však, je to často krát beh na dlhú trať. Celý proces je vyčerpávajúca a časovo náročná záležitosť, koniec koncov, nie je to len o vypísaní inzerátu.

2. Realitná kancelária

Ušetrí vám čas a zároveň vám pomôže s hľadaním novej nehnuteľnosti. Využiť pomoc realitnej kancelárie je menej časovo náročné, menej stresujúce a taktiež oveľa istejšie.

3. Výkupca domov a bytov

Tento spôsob by mal byť vašim posledným riešením, v prípade, že sa vám nehnuteľnosť nepodarí predať. Myslite však aj na to, že výkupcovia nehnuteľností vykupujú byty a domy za najnižšiu možnú kúpnu cenu.

Predtým než sa rozhodnete nehnuteľnosť predať, skontrolujte jej stav. Vykonajte drobné opravy no myslite na to, že pokiaľ ide o rozsiahlejšiu rekonštrukciu, buďte opatrní. Tú si totižto môže pýtať aj vaša budúca nehnuteľnosť a finančne vás to môže v konečnom dôsledku zasiahnuť veľmi nepríjemne.

Ak chystáte nový domov na predaj, nezabúdajte, že prvý dojem je dôležitý. Pripravte interiér a prostredie na prípadné obhliadky, aby ste čo najskôr boli v novom. Aj tu platí, že ak ste zaneprázdnení a nemáte čas absolvovať niekoľko prehliadok, obráťte sa na realitného makléra, ktorý urobí všetko pre vašu spokojnosť.

Ak máte záujem o predaj či kúpu nehnuteľnosti, kontaktujte nás.