Chystáte sa zariadiť si svoju nehnuteľnosť a premýšľate nad tým, či osloviť interiérového dizajnéra alebo to skúsite sami?

Predstavíme vám 5 štýlov, z ktorých si určite niečo vyberiete a na základe toho si môžete vyskladať dizajn svojej nehnuteľnosti úplne sami.

 

1. Rustikálny štýl

Pôsobí organickým dojmom, ktorý prináša do interiéru eleganciu s nádychom života. Medzi základné prvky rustikálneho štýlu patrí otvorený pôdorys, exponované architektonické prvky a moderný nábytok.

Robustnosť, sofistikovanosť, krása s materiálnou prevahou kameňa a dreva. To všetko pôsobí dojmom prírody. Jedinečné spojenie tradičného a moderného štýlu. Rustikálny domov môžete spríjemniť aj krbom, jemnými farbami a typickými odlievanými sviečkami, ktoré môžete použiť aj ako luster. Krásnym doplnkom sú aj tkané koberčeky či kožené gobelíny.

 

2. Industriálny štýl

Najvhodnejšie pre tento štýl interiéru sú podkrovné byty, no používa sa aj v komerčných priestoroch či moderných domoch. Na prvý pohľad tento surovo klasicky a elegantne pôsobiaci štýl môže evokovať minimalizmus. Nenechajte sa zmiasť.

Industriálny štýl je plný kontrastov. Lesklé kovové povrchy s vintage doplnkami a to všetko premyslené do detailu. Pri tomto štýle platí “Mix and Match“, kontrastné kombinácie s dokonalým výsledkom sú základom.

 

3. Škandinávsky štýl

Severský štýl bývania bol prvýkrát uvedený na výstave Triennale di Milano v roku 1947. Vychádzal z drsnej škandinávskej klímy a okolitej krajiny. Keďže počasie zdržiavalo obyvateľov zväčša doma, bolo potrebné aby sa tam cítili komfortne a aby bol priestor zároveň útulný a vzdušný.

Základom je čo najviac svetla. Typické sú vysoké okná bez zbytočných žalúzií, roliet či záclon a v prípade, že si na závesy potrpíte, dajte prednosť ľahšiemu materiálu ako je napríklad ľan. V nábytku prevažuje hlavne funkčnosť, príkladom sú viacúrovňové police či regály. Z materiálov sa využíva hlavne drevo, ktoré je v čisto prírodnej forme a natreté na bielo.

Škandinávsky štýl pracuje najmä s neutrálnymi farbami ako biela, odtiene šedej, hnedej a čierna. Modernizácia škandinávskeho štýlu priniesla využívanie nových farieb ako napríklad odtiene žltej až horčicovej.

 

4. Retro štýl

Termín retro v nás evokuje pocit, že je to čokoľvek, čo pochádza z minulosti. Retro štýl
sa zväčša prikláňa k ére 50. – 70. rokov. V tomto štýle prevažuje cit pre detail a doslova každý kúsok v interiéri chce byť videný.

Farebné vankúše na sedačke, v kuchyni chrómované barové stoličky a nelimitované množstvo doplnkov ako napríklad korálky na dverách. Retro štýl hrá farbami, doplnkami a často neočakávanými kombináciami. Stačí popustiť uzdu kreativite a môžete si vytvoriť retro domov aj vy.

 

5. Provensálsky štýl

Francúzsko, levandule a slnko. To by sme mohli nazvať základom pre vznik tohto štýlu,
ktorý sa snaží o premenu domu či nehnuteľnosti na domov. Vhodný je pre romantické duše, ktoré majú zmysel pre dizajn a vedia jemne doladiť detaily. V opačnom prípade sa môže stať, že namiesto provensálskeho domova budete mať gýčovú zlátaninu.

Dostatok vzdušného priestoru, veľké okná a prírodné materiály. Základom sú svetlé pastelové farby, keramické obkladačky či rôzne kované kúsky. Pasujú sem aj rôzne záclony, dečky, textílie so vzormi alebo čipkou. Kombinujte pohodlie, eleganciu a umenie.

 

Stačí si už len vybrať a začať. Či už dávate prednosť provensálskej romantike alebo robustnejšiemu rustikálnemu štýlu je to len na vás. Prispôsobte si svoj domov podľa vašich predstáv a cíťte sa skutočne doma a sami sebou.