Prišlo leto a vy chcete mať v domácnosti svieži, chladný vzduch? Ak sa snažíte počas horúcich dní udržať svoj domov v príjemnej teplote, nie ste sami.

Hluk, zápach z výfukov a prach nám často bráni otvoriť okná a výsledkom je horúci, dusný vzduch a pocit nepohodlia vo vlastnom domove.

Našťastie na to existuje riešenie – inštalácia klimatizácie. V prípade, ak vlastníte dom, nie je inštalácia klimatizácie žiaden problém. Ak však bývate v byte, je tu niekoľko vecí, ktoré musíte zvážiť ešte predtým, ako sa do inštalácie klimatizácie pustíte.

1. Ste vlastníkom bytu?

Inštalácia klimatizácie môže priniesť mnoho výhod – od zlepšenia ovzdušia v domácnosti až po zvýšenie hodnoty nehnuteľnosti. Inštalácia klimatizácie je však aj záväzok, ktorý zahŕňa montáž a rozvod elektriny, potrubia a viacerých jednotiek, ktoré je napokon ťažké odstrániť.

Ak ste vlastníkom nehnuteľnosti vy, sami sa môžete rozhodnúť, či si do svojho bytu nainštalujete klimatizáciu alebo nie. Ak ste však nájomcom, je nevyhnutné pred inštaláciou klimatizácie získať povolenie prenajímateľa. Ak to neurobíte, prenajímateľ vás môže požiadať, aby ste klimatizáciu odstránili a vy tak stratíte čas aj peniaze.

Porozprávajte sa s vašim prenajímateľom o výhodách klimatizácie – dokonca ich môžete presvedčiť, aby sami za ňu zaplatili. Ak prenajímateľ súhlasí s klimatizáciou ale chce, aby ste za ňu zaplatili vy, dobre si rozmyslite, či tam budete žiť dosť dlho na to, aby ste malo zo svojej investície úžitok.

2. Máte povolenie na inštaláciu klimatizácie vo vašom byte?

Inštalácia klimatizácie v byte nie je podmienená stavebným povolením -  oficiálne teda môžete inštalovať klimatizáciu bez povolení. Avšak aj keď vlastníte svoj vlastný byt, možno budete musieť získať povolenie na inštaláciu klimatizácie.

Rôzni vlastníci bytových domov majú rozdielne pravidlá týkajúce sa úprav, ktoré môžete vo svojom byte vykonať, aj keď patrí vám. Skontrolujte si svoju zmluvu a zistite, aké pravidlá sa na vás vzťahujú. Taktiež je potrebné si uvedomiť, že v bytovke nebývate sami. Zodpovednosť za starostlivosť o budovu zdieľate s ostatnými vlastníkmi bytov a tí nemusia súhlasiť s inštaláciou klimatizácie. Prezrite si všetky písomné dohody, ktoré musíte vypracovať, ak potrebujete pred inštaláciou klimatizácie získať súhlas ostatných obyvateľov.

3. Máte ľahký prístup z vonkajšej strany bytu?

Čím ľahší prístup z vonkajšej strany vášho bytu, tým ľahšie sa bude klimatizácia inštalovať. To znamená, že klimatizácia sa najlepšie inštaluje v bytoch, ktoré majú balkón alebo sú na prízemí. Aj keď je možné inštalovať klimatizáciu aj v bytoch, ktoré nemajú balkón alebo sa nenachádzajú na prízemí, táto inštalácia bude trochu zložitejšia a nákladnejšia na servis.

4. Ako vybrať správnu klimatizáciu?

Cesta výberu tej správnej klimatizácie zahŕňa dôkladné plánovanie a rozhodovanie skôr, ako si vyberiete vaši klimatizáciu. Výber ovplyvňuje najmä vami zvolený rozpočet, typ klimatizácie, priestory v byte. Chcete veľkú klimatizačnú jednotku alebo malú prenosnú klimatizáciu? Ak ste začiatočníkom, mali by ste si nechať poradiť od profesionála, ktorý vám okrem typu klimatizácie poradí aj miesto, kde by ste mali klimatizáciu umiestniť.

Ak všetky tieto kroky pre vás nepredstavujú žiaden problém, už vám nestojí nič v ceste za vašou vysnívanou klimatizáciou. Stačí vybrať vhodný typ klimatizácie, firmu a termín a proces inštalácie klimatizácie môže začať. Tento proces sa skladá z niekoľkých krokov. Proces inštalácie klimatizácie je v počiatočnej fáze takmer rovnaký ako pri inštalovaní klimatizácie v dome.

Najprv sa nainštaluje klimatizačná jednotka z vnútornej strany bytu, vyvŕta sa diera, cez ktorú bude prechádzať potrubie a namontuje sa elektrina. Po prepojení všetkých káblov a potrubia nasleduje inštalácia klimatizačnej jednotky z vonkajšej strany vášho bytu – najčastejšie balkón. Po prepojení všetkých prvkov by mali inštalatéri vykonať sériu testov a kontrol vnútornej a vonkajšej klimatizačnej jednotky, aby skontrolovali, či všetko funguje správne.

Ak nechcete, aby klimatizačná jednotka navonok pôsobila nevzhľadne a nevkusne, môžete to taktiež prekonzultovať s inštalatérmi ešte počas inštalácie klimatizácie.

Na konci inštalácie klimatizácie by vám mali inštalatéri vysvetliť všetky ovládacie prvky na diaľkovom ovládači vašej novej, klimatizačnej jednotky. Zvyčajne to nie je nič náročné, ale inštalatéri vám radi odpovedia na všetky vaše otázky. Tiež by vám mali poskytnúť všetky príslušné dokumenty a podrobnosti o tom, ako ich kontaktovať v prípade, ak potrebujete pomoc.