Asi ťažko si predstavíme moderný mestský byt alebo apartmán bez balkóna alebo lodžie. Svojich obľúbencov majú aj terasy, najmä pri rodinných domoch.

Prítomnosť balkóna, lodžie alebo terasy sa považuje za veľké plus, a to z dobrého dôvodu. Môžete ich usporiadať ako sa vám páči a slúžia ako ďalšia miestnosť pre konkrétny účel. Sú to obľúbené miesta, kde človek rád trávi svoj voľný čas napríklad počas horúcich, letných dní. Čo však uprednostniť a ako správne a maximálne využiť tento priestor? A aký je medzi nimi rozdiel?

Najviac nedorozumení vzniká zvyčajne pri balkóne a lodžii. Hlavnou funkciou týchto priestorov je najmä protipožiarne opatrenie – úniková cesta v prípade požiaru. Taktiež tieto priestory zvyčajne nie sú vyhrievané kúrením a preto nie sú obytné a slúžia iba ako vedľajšie priestory. Avšak existuje medzi nimi niekoľko významných rozdielov. Poďme sa spolu na ne pozrieť.

Balkón

Prvá vec, ktorú je nutné si uvedomiť je, že balkóny sú priestory, ktoré sa nachádzajú mimo fasády nehnuteľnosti. Ide o plošinu zvyčajne so zábradlím, ktorá je spravidla umiestnená nie vyššie ako úroveň podlahy a je nevyhnutne vystužená nosníkmi, ktoré vyčnievajú zo steny. Balkóny sa až neskôr začali uzatvárať aj po stranách. Balkón má nižšiu únosnosť, pretože doska, ktorá je jeho hlavnou časťou , je upevnená iba zo strany susediacej so vstupom. Balkóny sú rozlohou menšie ako lodžie, pretože veľká plocha môže byť nebezpečná nielen pre samotnú konštrukciu, ale aj pre dom alebo byt ako celok. Ťažký nábytok a povrchová úprava môžu veľmi zhoršiť stav upevnenia balkóna.

Lodžia

Na rozdiel od balkóna je lodžia umiestnená vo vnútri nehnuteľnosti, teda je jej súčasťou, a je obklopená tromi stenami. Lodžia tak tvorí spolu s miestnosťou jeden celok. Spočíva na oporných alebo čiastočne sklonených stenách. Hĺbka lodžie je zvyčajne určená potrebou prirodzeného denného svetla v miestnosti, s ktorou susedí, a závisí od veľkého množstva faktorov, vrátane umiestnenia domu vzhľadom na svetové strany. Ďalším rozdielom medzi balkónom a lodžiou je prítomnosť strechy. Lodžia taktiež zahŕňa veľkú variabilitu pre jej plánovaní, výzdobe, prestavbe a izolácii. Môže sa na nej bezpečne usporiadať nábytok, inštalovať priečky a ťažké okná s dvojitým sklom a to všetko bez rizika zrútenia. Lodžie sú prevažne rozlohou väčšie ako balkóny. Zatiaľ čo veľkosť balkóna je obmedzená, lodžia sa dá vždy zväčšiť zmenšením vedľajšej miestnosti.

 

Tak teda balkón alebo lodžia?

Balkón:

  • Nie je vyhrievaný a bude ťažké ho vyhriať, pretože budete musieť jeho štruktúru celú zaskliť
  • Žiadne bočné steny
  • Žiadna strecha
  • Menej stabilný

Lodžia:

  • Nie je vyhrievaná, ale je možné vykurovať
  • Prítomné bočné steny
  • Prítomná strecha
  • Veľmi stabilná

Pri výbere jedného alebo druhého je potrebné jasne pochopiť, ako sa bude tento konkrétny priestor využívať. Ako kompletná miestnosť, ako sklad sezónneho vybavenia alebo ako priestor na oddych a relax? V každom prípade je nevyhnutné určiť účel daného priestoru s možnosťou a nutnosťou ďalších nákladov na jeho usporiadanie.

Pri výbere je dôležité vziať do úvahy ešte jeden dôležitý bod. Ak plánujete aspoň minimálnu prestavbu, je lepšie zvoliť lodžiu, pretože tá sa môže neskôr meniť na plnohodnotnú miestnosť.

Terasa

Terasa je zvyčajne chápaná ako otvorená, často spevnená plocha spojená s budovou na úrovni terénu a slúžiaca ako vonkajší obývací priestor. Ak má budova plochú strechu, na ktorú majú obyvatelia prístup a môžu ju používať, označuje sa to tiež ako strešná terasa. Terasa môže mať oproti balkónu a lodžii viac prístupových bodov. Terasa je podstatne väčšia ako balkón a preto sa zvyčajne na tomto mieste môže organizovať aj večierok alebo oslava, na ktorej sa zíde väčšie množstvo ľudí.  Terasa môže byť samostatnou konštrukciou z toho dôvodu, že môže byť pripevnená alebo odpojená od budovy, zatiaľ čo balkón musí byť pripevnený k budove. Terasa je miestom, ktoré sa v lete mení na kuchyňu pod šírim nebom a je obľúbeným miestom na posedenie pre celú rodinu.

 

Ktorý si vyberiete vy?

Či už sa rozhodnete pre balkón, lodžiu alebo terasu, tento priestor má čo najviac vyhovovať vašim požiadavkám, zvykom a prianiam tak, aby ste z neho mali čo najväčší úžitok.

Tieto prvky majú veľký význam aj z predajného a kúpneho hľadiska. Nakoniec sú to prvky, ktoré vo veľkej miere ovplyvňujú skóre a predajnosť vašej nehnuteľnosti alebo naopak, ktoré vás presvedčia o jeho kúpe.