Ak premýšľate nad životom v rezidencii, čo vás napadne ako prvé? Pravdepodobne veci ako bezpečnosť, občianska vybavenosť, uzavretá spoločenská komunita alebo exkluzivita? Čo iné však leží za týmito bránami? A je domov v jednej z týchto štvrtí tým pravým pre vás a vašu rodinu?

Rezidencie sú v posledných desaťročiach čoraz populárnejšie. Rezidencie  sú obytné komunity s prísne kontrolovanými vchodmi, často tiež využívajúce ploty alebo múry, ktoré bránia ľuďom mimo komunity vstúpiť na ich územie. Práve tým, že je komunita uzavretá, vzniká silnejší zmysel pre komunitu medzi ľuďmi, ktorý v rezidenčnej štvrti bývajú, pretože zdieľajú navzájom celé územie.

Aj keď bývanie v rezidencii môže znieť prestížne, nezabudnite, že všetko má svoje výhody a nevýhody. Tie by ste si mali prejsť ešte predtým, ako si kúpite nehnuteľnosť v uzavretej komunite.

Výhody

Medzi tie najväčšie výhody jednoznačne patrí súkromiebezpečnosť. Väčšina z týchto komunít je strážená bránou chránenou prístupovým kódom, aby sa do nej mohli dostať iba obyvatelia, ktorí v rezidencii žijú a vítaní hostia. Aj keď brána slúži ako odstrašujúci prostriedok, nie je spoľahlivým riešením. Preto by ste mali mať dvere zamknuté a cennosti mimo dohľadu.

Niektoré rezidenčné štvrte majú automatizovanú bránu s klávesnicou, zatiaľ čo iné môžu mať strážcov brány. Alternatíva je síce nákladnejšia, ale omnoho bezpečnejšia.

Ďalšou veľkou výhodou  je, že v rezidencii je bezpečná aj doprava. V rezidencii sa výrazne znižuje automobilov, vďaka čomu je prostredie pre deti tichšie a bezpečnejšie pri hraní. Ďalším pozitívnym aspektom rezidencií je vyšší štandard kvality domov a prísnejšie stavebné predpisy, ktoré podporujú jednotnosť dizajnu.

Okrem bezpečnosti poskytujú rezidencie ďalšie výhody. Iba obyvatelia majú prístup do verejných priestorov, medzi ktoré patria parky a športové zariadenia, ako sú  napríklad tenisové kurty a spoločenský bazén. Dobre vybudovaná rezidencia má pre svojich obyvateľov dostatok priestoru na rekreáciu, oddych a voľný čas.

Rezidencie väčšinou majú zabezpečené telocvične a zariadenia spojené so športom. Cieľom života v rezidencii je využívať výhody dobrého života bez námahy. Vďaka širokej škále športových zariadení, ako sú basketbalové ihrisko, tenisový kurt, meditačné haly a jogové trávniky, si môžete naplno vychutnať život v rezidencii.

Socializácia je v rezidencii jednoduchá, pretože budete pravidelne vidieť tých istých ľudí a bude pre vás tiež celkom ľahké nadviazať mnoho nových spojení. Môžete sa socializovať na športových kurtoch, alebo spolu chodiť do posilňovne.

Rezidencie sú moderné, krásne a pravidelne udržiavané. Pomerne často je vo vnútri veľa exotických rastlín a všetko vyzerá pekne a upratane. Celková kvalita života obyvateľov v rezidencii môže byť preto dosť vysoká.

Nevýhody

Ako sme už spomenuli, existuje veľa výhod, ktoré prichádzajú so životom v rezidencii. S nimi však súvisia aj niektoré problémy a nevýhody. Jedným z problémov uzavretých komunít napríklad je, že vaši hostia môžu mať problémy s vstupom. Pretože do múrov komunity sa nesmie dostať cudzím osobám, musíte často svojich hostí nahlásiť strážnej službe pri vchode.

Ďalšou nevýhodou je napríklad dlhšie čakanie pri bráne keď budete cestovať do práce, pretože je pravdepodobné, že v tom čase pôjdu do práce aj vaši susedia.

S dopravou sa spájajú aj kuriérske službydoručovanie. Keďže pri vstupe do uzavretých komunít existujú prísne kontroly alebo aspoň potrebujete nejaký kód, aby ste sa dostali dovnútra, doručovacie služby a ďalší poskytovatelia služieb môžu mať problémy so vstupom.

Niektorým ľuďom sa tiež nemusí páčiť predstava žiť v priestoroch, ktoré sú obklopené múrmi. Tento druh oddelenia vám môže dať pocit, že v skutočnosti nie ste súčasťou širokej verejnosti, ale skôr izolovaným živým organizmom, ktorý patrí inému druhu. To nakoniec vedie k tomu že sa ľudia môžu v rezidencii cítiť izolovaní. Všeobecne platí, že ak ľudia majú v spoločenskom majetku veľa možností pre každodenný život, nie je potrebné opustiť rezidenciu a dostať sa von do skutočného sveta. To však ale môže viesť k vážnemu pocitu sociálnej izolácie pre mnohých ľudí, pretože sa už nebudú cítiť ako súčasť väčšej spoločnosti.

Ďalším problémom života v rezidencii je, že sa vaši hostia môžu pri vašej návšteve cítiť dosť zvláštne. Môžu sa cítiť nepríjemne, keď požiadajú ochranku o vstup. Platí to najmä vtedy, ak máte deti a vaše deti si môžu chcieť vziať so sebou priateľov domov a ochranka ich bude musieť skontrolovať zakaždým, keď budú chcieť vstúpiť do budovy.

Áno alebo nie?

Rezidencie majú všeobecne zelenšie prostredie. Opäť platí, že pri absencii pohybujúceho sa dopravného prostriedku alebo osôb zvonku sú rezidencie oveľa menej náchylné na znečistenie. Vďaka pravidelnej údržbe a kontrolovaným zariadeniam je vždy na dosah ruky čerstvý vzduch.

Ak plánujete žiť v rezidencii, mali by ste starostlivo vyhodnotiť všetky klady a zápory, aby ste sa mohli zásadne rozhodnúť, či chcete žiť v niektorej z týchto uzavretých komunít.