Odjakživa platilo a platí, že spať sa má v dobre vyvetranej miestnosti. Ako zaistiť čerstvý vzduch, optimálnu vlhkosť a teplotu v domove po celý rok? Jedným z riešení je aj rekuperácia, ktorá sa teší stále väčšej obľube. Čo to ale rekuperácia je?

Rekuperácia vzduchu je spôsob vetrania budov so spätným získavaním tepla. V obvodovej stene obytných miestností sú zabudované nastaviteľné otvory pre prívod vzduchu. Z kuchyne, kúpeľne a WC je vzduch odvádzaný ventilátorom.

Ako funguje? Systém rekuperácie tepla sa zvyčajne skladá z dvoch ventilátorov, z ktorých jeden vytláča starý vzduch a druhý privádza čerstvý vzduch. Týmto procesom sa teplo zo starého vzduchu prenáša na čerstvý vzduch, ktorý regeneruje až 85 percent starého tepla. Vetrací odvlhčovač vzduchu umožňuje odvádzať vzduch z miestnosti a vstupovať na čerstvý vzduch z miestnosti. Je to dôsledný cyklus, ktorý udržuje miesto v suchu. Podstatou teda je, že pri rekuperácii nevzniká efekt prudkého ochladenia, ako to pri bežnom vetraní býva. Dodáva tiež čerstvý a filtrovaný vzduch, ktorý sa ohrieva z rekuperovaného tepla extrahovaného vzduchu.

Inštalácia rekuperácie má svoje výhody a aj nevýhody.

Výhody

Medzi najväčšie výhody inštalácie systému rekuperácie tepla určite patria:

  • nižšie náklady na energiu
  • neustále prúdenie čerstvého vzduchu vytvára pohodlnejšie a zdravšie prostredie
  • systém rekuperácie tepla pomáha pri regulácii vlhkosti, čím bráni vzniku plesní
  • nižšie prevádzkové náklady bývania
  • chladenie aj ohrev vzduchu
  • najlepšie dostupný ventilačný systém pre nové domy
  • zlepšuje kvalitu vnútorného vzduchu
  • vyvážený rozvod tepla v celom dome

Nevýhody

  • využíva priestor naviac
  • vyššie počiatočné náklady
  • prípadná hlučnosť rekuperácie
  • potreba profesionála, ktorý systém bezpečne nainštaluje

Typy rekuperácie

Existujú dva typy rekuperácie, a to aktívna a pasívna rekuperácia. Aktívna rekuperácia je taká, ktorá ma v sebe tepelné čerpadlo, ktoré zabezpečuje dochladzovanie vzduchu. Pri aktívnych rekuperáciách rozlišujeme 2 typy:

  • tá, čo má  len čerpadlo, ktoré vzduch hreje alebo chladí
  • tá, ktorá má v sebe klasický výmenník ako pasívna jednotka + malé tepelné čerpadlo

Pasívna rekuperácia nemá okrem špirál žiadne aktívne členy, to znamená, že pasívne rekuperuje vzduch. Pasívne rekuperácie ďalej delíme na:

  • lokálne rekuperačné jednotky - sú integrované iba v rámci obvodových stien a podľa spôsobu vetrania vymieňajú vzduch v objekte
  • centrálne rekuperačné jednotky - tvoria najčastejšie používaný druh vetracieho zariadenia

Centrálne rekuperačné jednotky môžeme ďalej deliť na doskové, protiprúdové a rotačné.

Oplatí sa inštalovať systém rekuperácie do starého domu?

Pri novostavbe je inštalácia systému rekuperácie jednou z najlepších investícií, ktoré môžete urobiť, pretože zlepší kvalitu vášho vnútorného vzduchu a zníži náklady na vykurovanie. Ako je to však s inštaláciou pri starších domov? Pri starších domoch je nutné myslieť na to, že sú menej vzduchotesné ako novšie domy a budovy. Montáž systému rekuperácie je teda možná, avšak je nutné odstrániť všetky zdroje tepelných strát.

V starších domoch, u ktorých je vyšší predpoklad zvýšenej vlhkosti a tvorby plesne je inštalácia systému rekuperácie požehnaním, ktorý pomôže tieto problémy eliminovať.

Bežne sa systém rekuperácie tepla inštaluje na mieste, ako napríklad podkrovie, prázdny priestor alebo miestnosť, práčovňa alebo kotolňa, z ktorého potom vedie potrubie do každej jednotlivej miestnosti.

Áno alebo nie?

Stoja systémy rekuperácie tepla za to? Určité áno! Inštalácia systému rekuperácie tepla vo vašej domácnosti prináša mnoho výhod. Systém rekuperácie tepla dodá vášmu domovu čerstvý vzduch a zároveň rekuperuje teplo, ktoré sa zvyčajne stratí. Vytvorte u seba doma zdravšie životné prostredie a šetrite peniaze za kúrenie!

 

Zdroje:

https://vetraniearekuperacia.sk/index.php?route=information/information&information_id=7

https://www.bpcventilation.com/blog/are-heat-recovery-and-ventilation-systems-worth-it