Upratovanie a čistenie domu prírodnými (eko) produktami nie je o nič ťažšie, ako čistenie pomocou agresívnych chemikálií. Váš dom síce môže vyzerať na prvý pohľad čisto, ale chemické čistiace prostriedky napĺňajú váš domov chemikáliami – o mnohých je známe, že sú jedovaté, toxické alebo dráždivé. Takéto prostriedky môžu byť škodlivé aj pre dlhodobé zdravie vás a vašej rodiny.

Upratovať sa našťastie dá aj bez chemických prípravkov a navyše bude váš domov krásne čistý a voňavý. Používanie prírodných eko prostriedkov zlepšuje kvalitu vnútorného vzduchu a je oveľa bezpečnejšie, najmä pre deti a domácich miláčikov.

Prírodné ingediencie

Eko prírodné prostriedky sa stávajú čoraz viac obľúbenou alternatívou pri upratovaní a čistení vašej domácnosti. Okrem toho, že si tieto prostriedky viete zakúpiť bežne v obchodoch a drogériách, si ich viete jednoducho pripraviť aj doma. Bonus naviac, vyrábajú sa jednoducho a navyše sú ekonomicky úsporné.

Čo všetko môžeme zaradiť do eko prírodných prostriedkov?

Sóda – je užívateľsky príjemná a bezpečná pre deti, domáce zvieratá a ľudí, ktorých trápia problémy s alergénmi. Existujú rôzne druhy sódy, napríklad sóda bikarbóna a pracia sóda.

Ocot – vynikajúci univerzálny čistič. Je šetrný k domácnosti, avšak dostatočne silný na to, aby eliminoval vodný kameň, mastnotu, plesne, pachy a škvrny.

Mydlo – v akejkoľvek forme – prášok, vločky, tekuté mydlo. Neparfumované mydlo je biologicky odbúrateľné a vyčistí takmer všetko.

Esenciálne oleje – mnohé esenciálne oleje majú dezinfekčné a prirodzené čistiace vlastnosti. V kombinácii s ekologickými čistiacimi prostriedkami dodávajú tieto oleje domovu príjemnú vôňu a čistý vzhľad.

Olej – repkový, slnečnicový alebo olivový. Olej môžete používať ako sprej na leštenie nehrdzavejúcej ocele alebo na ošetrenie dreva. Odstraňuje lepkavé časti, napríklad nálepky alebo žuvačky.

Alkohol – slúži ako pomôcka pri odstraňovaní zápachu.

Používať môžete aj iné, eko prírodné prísady, ako napríklad citrónovú šťavu, pomarančovú kôru, bórax alebo soľ.

Môžete začať čistiť! Pomocou prírodných prostriedkov je možné vyčistiť naozaj všetko. Poradia si aj s mastnotami na sporáku a v rúre, s plesňou v kúpeľni a dezinfikujú vaše priestory.

Zázračná sóda bikarbóna

Máte upchatý odtok a nechcete použiť chemické prostriedky? Na upchatý odtok vám stačí sóda bikarbóna a ocot. Pridajte do odtoku sódu bikarbónu a ocot v pomere 1:1. Táto kombinácia vytvorí penivý efekt, ktorý odtok vyčistí a zbaví zápachu. Vyčistite si pomocou tohto zázraku aj umývadlá, vodný kameň, vane alebo sprchové kúty. Túto kombináciu octu a sódy bikarbóny môžete použiť aj ako pastu na čistenie striebra, povrchovej hrdze a šálok zafarbených kávou.

Ocot ako univerzálny čistič

Zmiešajte ocot s vodou v pomere 1:1 v rozprašovači a čistiť okien máte hotový. Takto pripravený ocot s vodou môžete použiť na sklo, zrkadlá a okná. Pre sviežu vôňu môžete do roztoku pridať aj citrónovú kôru a trochu rozmarínu. Taktiež môžete prostriedok použiť aj na dezinfekciu drevených podláh a odstránenie zápachu z plastových nádob. Výborne čistí aj sprchovú hlavicu, kohútiky a drez.

Vyleštite povrchy s alkoholom

Nastriekajte alkohol na okná a sklenené povrchy, aby ste získali lesk bez šmúh. Pomocou alkoholu môžete tiež vyleštiť aj chróm alebo vyčistiť porcelán.

Čistenie a upratovanie domácnosti nemusí prebiehať vždy s použitím gumových rukavíc  kvôli škodlivým chemikáliám a toxickým výparom. Priblížte sa k ekologickej zelenej budúcnosti používaním prírodných prostriedkov. Ocot, soľ, citróny, sóda bikarbóna a destilovaná voda, sa dajú použiť ako účinné a príjemné voňajúce čistiace alebo dezinfekčné prostriedky.

Svieži vzduch

Bežné osviežovače vzduchu sú bežne príliš sladké a ťažké. Vyskúšajte eko osviežovač vzduchu. Sóda bikarbóna s citrónovou šťavou pohlcujú pachy po celom dome. Ak chcete odstrániť zápach ryby alebo cibule  z dosky, stačí ju utrieť octom a umyť v mydlovej vode.

Malý tip na záver

Existuje stovky spôsobov, ktoré môžete vyskúšať. Je však dôležité, aby ste si pozorne prečítali všetky prísady a zabezpečili, aby to, čo vyrábate, bolo skutočne ekologické a netoxické.

Napríklad existuje veľa receptov, ktoré obsahujú bórax, ktorý nie je ekologický a je uvedený ako pesticíd, fungicíd a jed, avšak v malom množstve a zriedkavým používaním je bezpečný.