Detská izba je pre deti to isté, čím je pre vás celý váš byt. Preto by ste mali venovať dostatočnú pozornosť tomu, ako ju zariadite tak, aby sa v nej dieťa cítilo šťastné a v bezpečí.

Slovo feng znamená v doslovnom preklade z čínštiny vietor a šuej je výrazom pre vodu. Spolu to definuje všetko, čo nás obklopuje a je vytvorené z tešúcej energie. Učenie Feng šuej pochádza z Ázie a za krajinu pôvodu sa považuje Čína. Už pred niekoľkými tisícročiami Číňania zistili, že žiť v súlade s prírodou je omnoho prospešnejšie než s ňou bojovať. Praktizovanie Feng šuej v bývaní je čoraz častejšie, avšak stále je zahalené akýmsi rúškom tajomstva, sem tam posmechom.

Detská izba nie je pre deti iba priestor, kde spia – deti sa tu hrajú, deti sa v izbe skrývajú, deti si vo svojej izbe tvoria svoj svet, začínajú si pomaly uvedomovať vlastníctvo, alebo určovať svoje hranice a postupne sa cítia byť väčšími, takzvanými veľkáčmi. Takáto izba zariadená v súlade s Feng šuej je predpokladom pre harmonický vývoj dieťaťa.

Ak zariaďujete nový byt, či dom a vyberáte, ktorá miestnosť by mala slúžiť ako detská izba, jednoznačne vyberte tú najsvetlejšiu, ktorá má najviac slnečného svetla. Ak nemáte takúto možnosť, vôbec to nevadí, izbu doplníte o zdravý zdroj svetla a teda o výrazné farby, doplnky, či hračky. Prvý kus nábytku, ktorému hľadáte v detskej izbe miesto je posteľ. Posteľ je pre deti útočiskom. V žiadnom prípade nemá mať dieťa v svojej posteli pocit strachu, nepríjemný pocit, že niekam nevidí... Ideálne je, aby bola posteľ umiestnená kolmo na dvere, pretože práve vtedy má dieťa z postele výhľad, čo zvyšuje jeho pocit bezpečia. Spánok je azda najdôležitejší pre vývoj dieťaťa a preto treba brať do úvahy základné pravidlo -nič neukladať nad hlavu dieťaťa – ani skriňu, ani poličky, ani obrazy, nič.

Základy by sme mali. Poďme detskú izbu postupne vybaviť nábytkom. Podľa Feng šuej je skrinková zostava najvhodnejšia, naopak nevhodná je vstavaná skriňa, ktorá je nepohyblivá a nezodpovedá dynamike mysle dieťaťa.  Ideálne je umiestniť nábytok aspoň meter od detskej postele, pretože podvedomie dieťaťa môže vnímať skriňu vedľa postele ako tlak. Čo nemusí dobre vplývať na jeho rozvoj.

Pri výbere farieb v detskej izbe by ste mali dať priestor práve vášmu dieťaťu, ktoré tam bude tráviť čas. Nechajte mu priestor nech sa vyjadrí, ak s tým aj nebudete súhlasiť, nevadí – je to izba vášho dieťaťa, nie vaša. J Mimochodom, farby v detskej izbe by sa mali meniť každé dva roky. Izba vášho dieťaťa by mala mať minimálne dve zóny. Dá sa to aj v malom priestore predeliť paravánom, či nábytkom. Zóna na oddych, zóna pre hru, či učenie. Tam, kde sa dieťa hrá je ideálne dať žiarivé farby, v ostatných častiach to môžu byť jemné, teplé farby, samozrejme, okrem červenej, ktorá ruší spánok.

Povaha dieťaťa robí tiež veľa. Aj tomu by ste mali venovať pozornosť a podľa jeho povahy izbičku zariadiť. Ak vidíte, že vaše dieťa obľubuje plyšové hračky, očividne potrebuje veľa tepla a ochrany a ak mu pripravíte  mimoriadne útulnú detskú izbu, máte vyhrané. Ak však vidíte, že vaše dieťa je sebavedomé, aktívne – zariaďte mu izbu v štýle minimalizmu, takého zdravého, detského.

Energia mladého, malého človeka je rozsiahla a živá. Na to, aby sa vášmu dieťaťu darilo, potrebuje množstvo voľného a otvoreného priestoru. Práve Feng Shui môže pomôcť podporiť harmonický rast a vytvoriť priestor, v ktorom sa vaše dieťa cíti šťastné a milované.