Ďalší rok bude úplne iný. Tak, ako v predošlých mesiacoch bol veľký trend v minimalizme, dokonalom ladení prvkov v interiéri, či v prísnych tvaroch, zatiaľ sa rok 2020 črtá ako rok plný kreativity a hravých riešení.

Jedno sa však nezmení. Otvorenie kuchyne, ktorú už nevnímame niekoľko rokov ako priestor na varenie, ale ako priestor na zábavu, na život, na trávenie chvíľ s celou rodinou. Prečo? Pretože z nej vidíme všade. Už v nej iba nevaríme, žijeme v nej, je súčasťou našich domácnosti.

Zeleň a zodpovednosť

Trend, s ktorým sa postupne snažíme vžiť. Zodpovedný prístup k prírode a ekologickejšie riešenia pre domácnosť sa dostáva do popredia. Pod heslom „moderne, ale bezpečným spôsobom“ sa dizajnéri snažia experimentovať – využívať recykláciu a alternatívne technológie pri výrobe nábytku a doplnkov. Bežný odpad sa tak stáva použiteľným.

Okrem udržateľnosti sa do našich domácnosti vracajú aj prvky zelene, dreva, či kameňa. Príroda nám chýbala, zanedbávali sme ju, ale rok 2020 je jej návratom.

Skladací nábytok

Aj keď sa snažíme, mnohokrát o to, aby naša domácnosť pôsobila priestranne, často sa nám to nepodarí. Ľudí pribúda, domácnosti sa zmenšujú. Ako to prekábatiť? Práve vďaka skladaciemu nábytku, ktorý bude jednoznačne jedným z najvyhľadávanejších trendov budúceho roka. Zaujímavé multifunkčné rozkladacie kúsky, ako stoličky, stoly, pohovky, ba aj celý skriňový systém sa dočkali svojej slávy.

Steny zdobia koberce

Koberce začali pred tritisíc rokmi vyrábať nomádski kočovníci. Tkali vlnu, aby ich chránila pred chladom v horách. Neskôr s nimi začali esteticky upravovať svoje interiéri. V novom roku bude jedným z dôležitých prvkov interiéru koberec. Táto zabudnutá technika je opäť späť. Áno, myslíme to vážne. Takzvané nástenné koberce sú ďalším trendom. Tieto dizajnové kúsky nahradia obrazy, či nástenné hodiny.

Mestský štýl

Flexibilná pracovná doba, digitalizácia. To všetko je významnou témou pre dizajnérov.  Dynamika nášho životného štýlu sa preniesla aj do interiéru. Kancelársky nábytok sa presúva aj do kútov obývacích izieb a do domácich pracovní, ktoré doposiaľ neboli potrebné. Čoraz častejší homeoffice spôsobil zmenu vlastností interiéru. Prácu si berieme domov, predpoklad, že sa to zmení, je malý. Náš domov sa tak stáva domovom aj prácou a musí plniť niekoľko účelov súbežne.