Biofília je definovaná ako prirodzená náchylnosť človeka k pridruženiu k prírode. Biofilný dizajn zahŕňa prírodné materiály, prírodné svetlo, vegetáciu, výhľady na prírodu a ďalšie časti prírodného sveta do moderného prostredia.

S týmto typom dizajnu začal už v roku 1984 Edward O. Wilson, ktorý opisoval vzťah medzi človekom a prírodou. OSN predpovedala, že okolo roku 2030 bude približne 60% celkovej svetovej populácie žiť v mestskom prostredí a preto je kontakt s prírodným prostredím čoraz komplikovanejší. Práve biofília v dizajne prináša spôsob, ako zabezpečiť pocit spojenia s prírodou aj v interiéri.

Stephen Kellert, považovaný za jedného z priekopníkov biofilného dizajnu, vytvoril rámec, v ktorom sa príroda v zastavanom prostredí používa spôsobom, ktorý uspokojuje ľudské potreby.

Ako vieme biofilný dizajn uplatniť v dnešnej dobe v interiéri?

  1. Obrázky prírody. Tie spôsobujú emocionálne a intelektuálne uspokojenie.
  2. Prírodné materiály, ktoré pomáhajú ľuďom duševne stimulovať. Interiérový dizajn môže používať prírodné tkaniny, nábytok a kožu.
  3. Prírodné farby, alebo nazvime ich „tóny zeme“ sú tie, ktoré sa bežne vyskytujú v prírode a sú často tlmenými odtieňmi hnedej, zelenej a modrej.
  4. Simulácie prirodzeného svetla a vzduchu. V oblastiach, kde nie je možné dosiahnuť prirodzené formy vetrania a svetla, je možné na napodobnenie týchto prirodzených prvkov použiť kreatívne využitie vnútorného osvetlenia a mechanickú ventiláciu. Dizajnéri to môžu urobiť pomocou zmien osvetlenia rôznymi typmi osvetlenia, reflexnými médiami a prírodnými geometriami, ktorými môže svietidlo svietiť.
  5. Prírodné tvary. Tvary, textúry a farby inšpirované prírodným prostredím sú kombinované s rastlinami, ktoré nielen zdobia, ale aj osvetľujú, okysličujú a regulujú interiér.

A aké výhody má tento typ dizajnu? Je ich určite niekoľko, no základom je, že príroda je bez pochyby kľúčom k pokojnejšiemu bývaniu a zaručuje zdravé a ohľaduplné prostredie.