Začiatok kalendárneho roku býva hektický nie len pre účtovníkov, ale aj pre bežných ľudí. Január je typický tým, že do platnosti vstupuje množstvo noviel zákonov a spájajú sa s ním tiež rôzne daňové povinnosti. Aj keď sa január chýli k záveru, dovoľujeme si vás upozorniť na dve povinnosti, ktoré sa spájajú s témou bývania.

Daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti do 31.1.2023

Ak ste v roku 2022 nadobudli alebo predali pozemok, stavbu, byt alebo nebytový priestor, zo zákona ste povinný oznámiť správcovi dane vznik alebo zánik daňovej povinnosti. Daňové priznanie môžete podať osobne alebo poslať poštou na tlačive, ktoré nájdete na stránke u správcu dane (obec/mesto) alebo na stránke Ministerstva financií SR. Máte tiež možnosť elektronického podania cez portál www.slovensko.sk.

Tlačivá spolu s potvrdením a poučením na vyplnenie nájdete na tomto linku:

https://www.mfsr.sk/sk/dane-cla-uctovnictvo/priame-dane/miestne-dane-poplatky/vzory-tlaciv/vzory-danovych-priznani-k-dani-z-nehnutelnosti-miestnym-daniam/

Nezabudnite, že na podanie daňového priznania k dani z nehnuteľnosti máte posledných 6 dní a týka sa fyzických aj právnických osôb.

 

Zdaňovanie príjmov z prenájmu nehnuteľností na online platformách

Od 1.1.2023 vstúpila do platnosti novela zákona o ochrane spotrebiteľa, čo znamená, že si štát posvieti na prenajímateľov, ktorý svoje nehnuteľnosti prenajímajú cez Booking či Airbnb. Digitálne platformy po novom automaticky pošlú Finančnej správe informácie o vašich príjmoch, ktoré budú následne porovnávané s vašim daňovým priznaním. Nezrovnalosti budú riešené miestnym zisťovaním alebo daňovou kontrolou.

V prípade ak svoje nehnuteľnosti cez digitálne platformy prenajímate, nezabudnite sa zaregistrovať na Daňovom úrade do mesiaca od poskytnutia služby. Nakoľko sa blíži koniec januára je najvyšší čas na registráciu (netýka sa SZČO a firiem s IČO). Vyhnete sa vysokým pokutám hlavne v prípade, ak ste svoju nehnuteľnosť prenajímali napr. v rámci silvestrovského pobytu.

Pripomíname, že novela vychádza zo smernice EÚ a preto sa priznaniu príjmov z prenájmu na digitálnych platformách nevyhnete ani v prípade ak vlastníte nehnuteľnosť v zahraničí.