Aké zmeny na realitnom trhu priniesol nový rok v porovnaní s koncom roka 2023 a ako sa na trhu správajú záujemcovia o nové bývanie? Na prognózy pre vývoj realitného trhu na ďalší kvartál sme sa opýtali našich kolegov z TOP teamu.

Od začiatku tohto roka evidujem, že kupujúci prestali vyčkávať a majú o čosi väčšiu snahu o kúpu nehnuteľnosti než tomu bolo minulý rok. Očakávam, že 2Q bude porovnateľný a v roku 2024 nás nečakajú žiadne výraznejšie zmeny. Záujem o kúpu nehnuteľností môžu najviac ovplyvniť úrokové sadzby hypotekárnych úverov a to najmä pri ich znižovaní. V takom prípade by sme sa mohli dočkať výraznejšieho oživenia realtiného trhu a zvýšenému záujmu o kúpu nehnuteľností. Predpokladám, že ponuka nehnuteľností na predaj bude naďalej obmedzená hlavne vo veľkých mestách.

Ing. Marek Marchevský

pobočka Košice

 

Súčasná situácia v regióne naznačuje, že sme na ceste k stabilizácii cien nehnuteľností a možno aj miernemu ich rastu. Prichádzajúca turistická sezóna spolu s faktorom stabilných hypotekárnych úverov prispeje k udržateľnému rozvoju trhu. Verím že s nástupom príjemných jarných dní sa turistická sezóna v  rôznych častiach Slovenska stáva atraktívnejšia a tým sa zvyšuje aj záujem o naše krásne historické mestá a ich okolie. V 2Q roku 2024 budeme v  Banskej Štiavnici a jej okolí svedkami pozitívnych trendov v oblasti cien nehnuteľností.

Michal Mrázek

pobočka Banská Štiavnica

 

Zdá sa, že bratislavský trh s nehnuteľnosťami prechádza zaujímavým obdobím. Nižšie ceny sekundárnych bytov a dobré správy o znížení úrokových sadzieb zrejme zvyšujú záujem o kúpu nehnuteľností. Avšak, je dôležité si uvedomiť, že zníženie sadzieb je momentálne skôr marketingový ťah komerčných bánk a reálne zníženie by mohlo nastať až v 3Q tohto roku. Toto by mohlo podporiť ďalší nárast kúpnej sily. Ľudia si však začínajú uvedomovať, že kúpa nehnuteľnosti môže byť výhodná už v tejto dobe, najmä ak dochádza k postupnému zníženiu úrokových sadzieb.

Daniel Golian

pobočka Bratislava