Jesenná sezóna je v plnom prúde a pri klesajúcich teplotách sa všetci túžime schúliť do tepla a užívať si pohodlie domova. Zastavme sa na chvíľu a ešte predtým, než sa zakuklíme do deky so šálkou čaju v ruke, si ako prvé položme otázku, či je naša domácnosť pripravená na túto sezónu rovnako ako my.

Je dobré pripraviť sa na to, čo nás čaká nasledujúce mesiace. Pokiaľ neviete ako začať, čítajte ďalej.

1. Kotol a ušetrená energia?

Nie náhodou je práve kotol bodom číslo jedna. Pokiaľ ho máte doma, či už plynový alebo olejový, aspoň raz ročne by mal prejsť kontrolou. Hlavným dôvodom je to, aby vás nezastihla ráno zima nepripravených. Kontrolou môžete prísť aj na to, že je možné ušetriť až 20-30% na účtoch za energiu jeho upgradom na energeticky efektívnejšiu verziu. Venujte tomu pozornosť čo najskôr.

2. Upratovanie naše každodenné

Tak ako pri každej sezóne, aj s nástupom jesene nezabudnite na hĺbkové čistenie domácnosti. Upratovanie nie je záležitosťou čisto jarného obdobia. Mikrovlnná rúra, podlahy, závesy, žalúzie či priestory za skrinkami si zaslúžia pozornosť. Navyše, ak si urobíte poriadok v domácnosti už teraz, pomôže vám to lepšie zvládnuť vianočný zhon a možno si tým odškrtnete zo zoznamu jednu či dve položky, ako napríklad poriadne vyčistenie škár v kúpeľni.

3. Skontrolujte si odkvapy

Letné búrky sú za nami, lístie padá a odkvapy sa zablokujú. Jeseň je dôležitým obdobím na vyčistenie a kontrolu odkvapov, a to ešte pred zotmením. Upchatý odkvap sa vám môže zdať ako maličkosť, avšak môže spôsobiť aj veľké škody.

4. Nechajte váš domov rozvoniavať

Každý z nás má nejakú svoju obľúbenú vôňu, a tak pri výbere vonných sviečok či arómy do difuzéra pozeráme hlavne na to, čo nám vonia. Ak už máte domácnosť upratanú a túžite po príjemnom prevoňaní domácnosti, skúste zakomponovať pikantnejšie tóny. Vymeňte letné vône za také, ktoré odrážajú sezónu. Skúste siahnuť po zemitých tónoch, ako je santalové drevo, vanilka, alebo ak ste jedným z tých, ktorí sa nevedia dočkať vianoc, nič nepokazíte ani vonnou sviečkou v tónoch škorice. Je to na vás.

5. Skontrolujte strechu a podkrovie

Zimné teploty vás neprekvapia v prípade, že skontrolujete naozaj všetko. K tomu patrí aj kontrola izolácie strechy. Silný dážď, vietor a nízke teploty môžu napáchať veľké škody. Preto sa uistite, že je všetko v úplnom poriadku ešte predtým, než nastanú veľmi nízke teploty.

6. Svetlá vnútri aj vonku

Svetlo je jeden z tých bodov, na ktoré možno občas zabúdame. Uistite sa, že vaše svetlá fungujú tak ako majú. A ak premýšľate nad zmenou, skúste do interiéru zakomponovať šetrnejšie verzie, v teplejších odtieňoch, ktoré môžu dopomôcť k jemnej jesennej atmosfére.

7. Paleta s názvom jeseň

Vytvorte si hrejivé prostredie vďaka farbám. Nehľadiac na trendy, typickými farbami jesene sú hnedé zemité tóny, odtiene červenej či iné farby spájajúce sa vám s týmto obdobím. Vďaka spojeniu farieb a vône navodíte príjemnú atmosféru v celom interiéri.

8. Vankúše, prikrývky a neopísateľný komfort

Doprajte si dávku komfortu. Určite máte doma zásobu vankúšov a pravdepodobne aj nejakú tú pohodlnú deku, ktorá slúži na schúlenie sa do pohodlia. Skúste sa zamerať na komfort pre celú rodinu a doplňte si zásobu mäkkých vankúšikov, prikrývok či diek. Vyťažte z tejto sezóny čo najviac a koniec koncov, poslúžia vám aj počas celej zimy a každá návšteva sa u vás bude cítiť nadmieru pohodlne.

 

Či už máte túto jesennú prípravu domácnosti za sebou, alebo sa na ňu ešte len chystáte, veríme, že vám aj tieto body môžu dopomôcť aspoň k pripomenutiu niečoho, na čo ste mohli pri zhone zabudnúť.

Vyčleňte si jeden víkend a zapojte celú rodinu. Urobte si zoznam vecí, ktorým chcete venovať pozornosť a postupujte postupne. Na konci však nezabudnite na odmenu v podobe oddychu, dobrého jedla alebo dodatočnej rodinnej aktivity.

A ak svoj vysnívaný domov, ktorý by ste mohli zahaliť pod rúško jesene, ešte len hľadáte, neváhajte a obráťte sa na nás. Poradíme a pomôžeme vám na ceste za novým domovom.