Teplé počasie, slnko a krásny čas chceme využiť asi všetci. Určite s nami budete súhlasiť, že jeden z najlepších pocitov je vtedy, keď po zobudení otvoríte okná či balkón a užívate si príjemné počasie. A ešte krajší pocit je, keď ten balkón, malý či veľký, je našim vlastným vonkajším kráľovstvom.

To samozrejme platí hlavne pre tých z nás, ktorí nemajú záhradku, terasu či iný vonkajší priestor okrem balkóna, kam sa môžeme utiahnuť so šálkou dobrej kávy.

Ponúkame vám zopár tipov ako na to.

Všade samé rastliny

Rastliny sú nielen prirodzeným tienidlom či spojením s prírodou, ale aj akýmsi anti-stresovým faktorom. Poukladajte si ich na balkóne do rôznej výšky. Pomixujte druhy ale dajte pozor na to, aby všetky rastliny boli vhodné na pestovanie vonku.

A ak vás namiesto bežných rastlín láka viac pestovanie napríklad rôznych byliniek, neváhajte. Nasaďte si všetko to, čo sa vám pozdáva a čo vám v kuchyni chutí.

Čo všetko môžete na balkónovej záhrade pestovať?

Možností máte naozaj mnoho. Či už sa rozhodnete pre bylinky, zeleninu (ktorá vyhovuje veľkosti balkónu a máte dostatočný priestor), malé stromčeky, ako napríklad citrusy či olivy alebo vykvitnuté ťahačky. Skrášlite zeleňou balkón tak, ako sa vám len páči.

Pri vyberaní rastlín, ktoré si zasadíte na balkón dbajte aj na to, aby ste vybrali také, ktoré nepriťahujú príliš veľa škodcov. Mohlo by sa totiž stať,
že vám z balkóna zablúdia do interiéru.

Nebojte sa farieb či doplnkov

Kreativite sa medze nekladú. Balkón je osobitnou jednotkou, a tak sa nemusíte obmedzovať interiérovým štýlom vášho bývania. Vytvorte si vonkajší priestor podľa vašich preferencií a vkusu.

Sýte farby, netypické doplnky, sviečky, vankúše či dokonca koberce. Nebojte sa a experimentujte. Výsledok bude zaručený. Vyskúšajte si napríklad zakomponovať malý stolík obklopený rastlinami, pokojne niekam do rohu. Oceníte to v letných dňoch, keď si budete môcť odložiť rozčítanú knihu či položiť šálku kávy inde ako na parapet.

Stena ako doplnok?

Môže byť. Ak máte menší balkón, skúste popremýšľať nad tým, ako by sa dal priestor opticky zväčšiť tak, aby ste sa tam cítili príjemne. Tí, ktorí majú na balkóne väčší priestor, majú zároveň viac možností.

Napríklad vymaľovať jednu či dve steny inou farbou a dodať tak balkónu šmrnc, alebo si položiť pred tú aktuálnu nejakú drevenú so vzorom, ktorá môže zároveň slúžiť ako dekorácia.

Zvnútra von

Videli ste už balkón, ktorý vyzerá ako obývačka? Nie? Nemajte obavy. Vyskúšajte si vonkajší priestor štýlovo zariadiť tak, ako by ste zariaďovali novú obývačku. Sedačka, stolík, lampa, sviečky, dekorácie a rastliny či koberce. Bude to vaša malá/veľká vonkajšia obývačka. V tomto prípade ale pozor na to, čo sa kam rozhodnete umiestniť. Počasie s vašimi plánmi súhlasiť nemusí.