Aký vývoj cien rekreačných nehnuteľností predpokladáte v roku 2022?

Chaty, chalupy, záhradky boli a stále sú miestom oddychu, relaxu a miestom „vypadnutia“ z uponáhľaného sveta. Rekreačné nehnuteľnosti veľmi výrazným spôsobom zatraktívnila pándemia Covidu 19. Klienti, ktorí nechceli z mesta odísť, lebo tam mali všetko čo k životu potrebovali, zrazu ostali zatvorení medzi stenami bytov a u mnohých klientov sa zmýšľanie zmenilo. Záujem o chaty, chalupy je stále vyšší a preto aj ceny rekreačných nehnuteľností sa za posledné 2 roky zvýšili. Predpokladám, že vývoj cien v roku 2022 bude mať naďalej stúpajúci trend.

 

Ktoré lokality sú najvyhľadávanejšie?

V poslednej dobre pociťujem dopyt klientov vlastniť rekreačnú nehnuteľnosť v širšom okolí väčších miest (cca do hodiny jazdy autom). Dlhodobo atraktívne lokality na Slovensku sú určite Vysoké a Nízke Tatry, Liptov, Orava, Spiš, Kopanice. Moje rekreačné nehnuteľností, keďže pôsobím na južnom Slovensku, sú spojené prevažne s letom. Letné obdobie praje chatám pri vodných nádržiach, jazerách, rybníkoch. Veľmi výrazným spôsobom sa zdvihla kvalita ponúkaných služieb na Domaši a aj práve preto sa dopyt po vlastnej chate na Domaši zvýšil. Všimli si to aj investori, ktorí veľmi rýchlo zareagovali na zvýšený dopyt chát na Domaši novými developerskými projektami – viď náš projekt „Rezort Dobrá“, kde ponúkame 8 nadštandardne zariadených zrubových chát.

Matúš Ceperko, pobočka Trebišov

 

Aké faktory ovplyvňujú rozhodovanie pri kúpe rekreačných nehnuteľností?

Najzákladnejším faktorom pri kúpe rekreačnej nehnuteľnosti je lokalita v ktorej by sa mala rekreačná nehnuteľnosť  nachádzať, či už preferujete samotu pri lese alebo radšej napríklad chatársku oblasť v blízkosti jazera, prípadne sa jedná o víkendový byt v centre mesta. Ďalším základným faktorom je samozrejme finančný rozpočet, kde je potrebné pri nehnuteľnostiach v pôvodnom stave alebo po čiastočnej rekonštrukcií počítať s ďalšími nákladmi na dokončenie podľa vlastných predstáv. Dôležitý je aj spôsob financovania, kde napríklad pri kúpe rekreačných nehnuteľnosti a to konkrétne chát, budete pri úvere z banky potrebovať väčšiu vlastnú finančnú rezervu. 

 

V akých prípadoch je kúpa rekreačnej nehnuteľnosti zaujímavá ako investícia? 

Kúpa chalupy alebo rekreačnej nehnuteľnosti  s pohľadu krátkodobej investície sa do budúcnosti nemusí oplatiť. Je totiž pravdepodobné, že s klesajúcimi pandemickými obmedzeniami klesne aj záujem o tento typ nehnuteľnosti. Určite stojí za zváženie v prípade dlhodobej investície, odporúčam využiť krátkodobý prenájom pre klientov, z dôvodu stáleho veľkého dopytu po takýchto nehnuteľnostiach. Teda jej vyťaženosť sa zvyšuje samozrejme podľa lokality, typu, veľkosti a vybavenia nehnuteľnosti na viac ako 70% v roku.

 

Michal Mrázek, pobočka Banská Štiavnica