Zimná záhrada je útulný priestor, ktorý nahrádza letné posedenia vonku. Podôb môže mať viacero. Či už ako zasklená terasa, celoročne obývaná miestnosť domu alebo vo funkcii skleníka pre vaše kvety. Veľkou výhodou zimnej terasy je nie len komfort ale aj energetická úspora. Ak ju totiž máte na slnečnej strane, lúče, ktoré prenikajú dovnútra vám prinesú svetlo a aj teplo a to oceníte hlavne v zime. Zariadenie zimnej záhrady je finálny proces, kedy si priestor dotiahnete k dokonalosti a zároveň určíte jej účel. Či to bude priestor na stretnutie s priateľmi, priestor na váš oddych či skleník alebo akýkoľvek iný účel aký svojej zimnej záhrade dáte. Vo všeobecnosti sa ale dá odporúčať nábytok a zariadenie, ktoré sa do zimnej záhrady hodí. Povedzme si teda pár tipov.

Umelý ratan

Tento druh nábytku je odolný a oceníte aj jeho životnosť. Navyše, ak dôjde k zašpineniu, stačí ho otrieť mokrou handričkou. Zostavy nájdete v menších aj väčších rozmeroch, a tak sa nemusíte obávať toho, žeby vás niečo obmedzovalo.

Plusom je taktiež jeho moderný dizajn často v dobrej kvalite aj cene. Navyše, mäkké podušky si môžete taktiež farebne doladiť tak, aby ste boli s výsledkom spokojní.

Samozrejme to, aký nábytok sa rozhodnete použiť je všeobecne vecou vkusu, a tak môžete zvoliť akýkoľvek iný typ nábytku, ktorý sa vám hodí do daného priestoru.

Zeleň ako doplnok

Ak hľadáte vhodný doplnok do vašej zimnej záhrady, nemali by ste zabúdať na zeleň a teda kvety, ktoré vám priestor príjemne doplnia a posilnia atmosféru komfortu. Ak chcete vašej záhrade dopriať dávku vznešenosti, môžete vyskúšať Cykasy. Vyniknú svojimi lesklými listami a vyhovuje im aj chladnejší priestor.

K rastlinám, ktoré sa považujú skoro za privilegované v priestoroch zimných záhrad patria nevyhnutne orchidey. Pri výbere sa nemusíte obmedzovať na tie, ktoré sú bežne dostupné. Vyhovuje im aj polotieň, takže ich môžete použiť ako oživenie časti priestoru, ktorá nie je príliš osvetlená.

Do tretice nesmie chýbať kúsok exotiky. Svojou dávkou exotiky a kvetmi uchváti vašu pozornosť glorióza, ktorá sa tiahne až do výšky 2m. Má rada teplé prostredie, vlhkosť a prekáža jej prievan.

Podlaha do zimnej záhrady

Pri výbere podlahy je dôležité to, na aký účel bude vaša zimná záhrada slúžiť. Zvoliť môžete viac elegantný štýl alebo práve naopak štýl bližšie k prírode. Kvalitná zimná záhrada chráni priestor dostatočne, a tak sa nemusíte obávať vyčíňania počasia.

Najvhodnejším typom je keramická dlažba, ktorá zároveň slúži tepelný akumulátor a taktiež je veľmi odolná. Ak chcete viac elegantnú variantu, môžete zvoliť drevenú podlahu, ktorá je ale náročnejšia na údržbu. Pozor si dajte pri vysokej vlhkosti. Keďže tá je síce vhodná pre určité rastliny ale pre drevenú podlahu to nemusí dopadnúť najšťastnejšie.

Svojou funkčnosťou vás môže ohúriť aj vinyl. Sympatický vzhľad, dlhá životnosť a zároveň izolovanie zvuku a v niektorých prípadoch aj vlhkosti.

Pokiaľ hľadáte variantu, ktorá odolá aj UV žiareniu, laminát je to pravé. Možností pri výbere laminátovej podlahy máte naozaj veľké množstvo.

Ak sa na výstavbu zimnej záhrady ešte len chystáte, odporúča sa orientovať ju smerom na juh. Pokiaľ túžite po celoročne obývateľnej zimnej záhrade aj so zeleňou, ideálna teplota by sa mala pohybovať okolo 20°C a vlhkosť by mala byť približne 40%.

A na čo netreba zabúdať?

  • Správne tepelnoizolačné zasklenie
  • Zatienenie
  • Vhodné odvetrávanie
  • Izolácia podláh