Vydržanie vo svete nehnuteľností znamená spôsob, ako môžete nadobudnúť vlastnícke právo k nejakej veci, nehnuteľnosti alebo dokonca cenným papierom.

Kedy je možné tento spôsobom využiť? Aké sú jeho podmienky?

Podmienky pre vydržanie upravuje Občiansky zákonník. Aby vydržanie mohli prebehnúť,     sú tzv. predpoklady vydržania:

  • Spôsobilý predmet vydržania
  • Spôsobilý subjekt vydržania
  • Splnená zákonná vydržacia doba
  • Oprávnená údržba
  • Nepretržitosť držby počas zákonom ustanovenej doby

Čo ak po rokoch užívania nehnuteľnosti prídete na to, že nehnuteľnosť nie je úplne vo vašom vlastníctve? V prípade, že ste o tom skutočne nevedeli, takýto stav sa nazýva, že ste boli „dobromyseľný“.

    Pokiaľ ide o dobromyseľnosť držby, zvažuje sa, či boli splnené zákonné podmienky vydržania na základe ktorých môžete získať vlastnícke právo k nehnuteľnosti. V takýchto prípadoch sa prihliada aj na okolnosti. Posúdenie, či ide skutočne o dobromyseľnú držbu je ale jedna z najťažších podmienok, ktoré sa musia zvážiť.

Dôležitým aspektom je aj vnútorné presvedčenie držiteľa, že mu nehnuteľnosť naozaj patrí ale taktiež z množstva objektívnych skutočností. Takouto skutočnosťou sa chápe napríklad to, že držiteľ má skutočne právne uznateľný dôvod domnievať sa, že je nehnuteľnosť naozaj jeho. Jedným takým dôvodom môže byť aj ospravedlniteľný omyl.

 Čo ak užívate cudzí pozemok?

    Situáciou z praxe je napríklad užívanie  časti pozemku, ktorý je podľa držiteľovho presvedčenia súčasťou toho pozemku či nehnuteľnosti, ktorá mu patrí. Takáto situácia môže nastať z dôvodu zlého vymerania, nesprávneho vytýčenia hraníc pozemku a podobne.

Kto môže byť subjektom vydržania?

    Pokiaľ chcete byť vydržateľom nejakého majetku, či už ide o vec, pozemok, nehnuteľnosť alebo prípadne časť nejakej parcely / stavby (ktorá je technicky oddelená), musíte byť osobou, ktorá je spôsobilá nadobudnúť vlastnícke právo. Ide o fyzické osoby, právnické osoby alebo štát.

Aká je vydržacia doba?

     Aby mohlo dôjsť k naplneniu práva na vydržanie, musí uplynúť vydržacia doba. Pokiaľ ide o nehnuteľnosť, trvanie je 10 rokov. Doba plynie od začiatku držby nehnuteľnosti, zarátava sa aj doba držby predchádzajúcich držiteľov.

Je nevyhnutné aby bola držba počas celej doby oprávnená a dobromyseľná. Čiže danú nehnuteľnosť či pozemok užívate v presvedčení, že vám patrí. Pokiaľ držiteľ vie, že mu daná vec nepatrí, v tomto prípade podmienka držby nie je splnená.

V prípade ak chcete predať nehnuteľnosť, ktorej ste spoluvlastníkom, o tom ako postupovať sa dočítate tu.