Viete ako vybrať správny koberec a aké sú medzi nimi rozdiely? Vysvetlíme si základné rozdiely v otázke kobercov, aby ste najbližšie pri výbere nového kúsku do vašej obývačky, detskej izby či spálne vedeli, aký typ koberca chcete.

TYP VLASU

  • STRIHANÝ – konce sú strihané tak, aby sa vytvorili vzpriamené vlákna a vzájomne preplietli, sú drahšie pretože sú hustejšie a vhodné do domácnosti;
  • SLUČKA – vlákna nie sú nijak upravované a povrch môže tvoriť upravená či neupravená slučka, sú jednoduché na údržbu a majú dlhú trvanlivosť;
  • KOMBINÁCIA VLAS a SLUČKA – touto kombináciou je možné vytvoriť na koberci plastický vzor, je mnoho dizajnov, no nemajú dlhú životnosť;

 

MATERIÁL

Uistite sa, že vami vybraný koberec je z materiálu, ktorý spĺňa vaše očakávania. Zväčša sa pri kobercoch, ktoré sú na podklade z gumy, latexu či filcu môžete stretnúť s týmito materiálmi:

  • PA – Polyamid (nylon) odoláva špine a hodí sa do väčšiny komerčných a obytných priestorov
  • PP – Polypropylén má nielen nízku cenu, ale aj nízku odolnosť voči špine, jeho kúpu teda riadne zvážte
  • PES – Polyester má veľa farebných možností, je odolný voči špine a hodí sa do domácnosti
  • Vlna je farebne stála a trvalá, nemá vysokú odolnosť voči špine, no tlmí a izoluje zvuk

Pokiaľ ide o koberce s umelým vláknom ako polyamid, polyester a polypropylén, môžete si byť istí tým, že sú cenovo dostupnejšie, ľahšie sa čistia, no majú nižšiu životnosť, vyššiu lámavosť vlákien a rýchlejšie sa taktiež opotrebujú.

Koberce s prírodným vláknom ako vlna, bavlna, kokosové vlákno či sisal, sú mäkšie na došľap, odolnejšie a napríklad konkrétne koberec vlnený je tak pružný, že sa vráti veľmi rýchlo do svojho pôvodného tvaru, oveľa rýchlejšie ako umelý koberec.

Základné body pre vás, kým sa vyberiete kupovať koberec:

  1. Zvážte do akého priestoru koberec kupujete, a či je potrebné zlaďovať s okolitým nábytkom.
  2. Pripravte si aj približný žiadaný rozmer vášho budúceho koberca.
  3. Ako často sa bude po koberci chodiť? Bude maximálne vyťažený v detskej izbe alebo bude na ozdobu v menej používanej izbe?
  4. Koľko ste ochotní do koberca investovať?
  5. Pri výbere farby pamätajte, že tmavšia farba koberca miestnosť zmenší zatiaľ čo svetlejšia ju opticky zväčší.
  6. Aký ste si vybrali materiál?