Predstavte si záhradu, o ktorú sa nemusíte starať. Je to neuveriteľné, že? Táto téma sa postupne dostáva do hľadáčika mnohých, a tak sa pozrime spolu na to, či je možné mať dokonalú záhradu bez akejkoľvek údržby.

Čo by sa stalo, ak by ste nechali svoju záhradu len tak, bez zásahu. Jednoduché.Tráva všade, ta chcená aj ta nechcená a hotová spúšť.

Odpoveď si môžeme kľudne povedať už teraz. Bezúdržbová záhrada neexistuje. Nie cielene. Samozrejme, pokiaľ vás vaša záhrada nezaujíma a divočina je presne to po čom bažíte, potom je to jasné. Ničoho sa nedotýkajte a hotovo.

Tento proces sa nazýva „sukcesia“a znamená, že sa príroda bude snažiť pokryť všetko voľné miesto. Pokiaľ necháte prírode voľnú ruku, na voľnom mieste sa začnú postupne objavovať jednoročné a trváce byliny a neskôr aj prípravné dreviny. O pár rokov to môžu byť aj stromy.

No pre tých z nás, ktorí chcú záhradu, ktorá bude aspoň trocha lahodiť oku, je potrebné pochopiť to, že sa o ňu starať musíme. Či už ide o samotný trávnik alebo výsadbu.

Keď už hovoríme o údržbe, a o tom, že bezúdržbová záhrada neexistuje, povedzme si teda aspoň, ktoré časti sú najviac náročné na údržbu:

  • Intenzívne udržiavaný trávnik
  • Letničkové záhony
  • Mnohokulturné zeleninové záhony udržiavané klasickým spôsobom
  • Trvalkové záhony s náročnými druhmi rastlín
  • Ovocné dreviny

Pokiaľ by ste ale stále túžili po niečom čo sa podobá na bezúdržbovú záhradu, aj a to existuje zopár tipov. Síce sa to zväčša týka listnatých a ihličnatých stromov, ako sa vraví,
aj to je cesta.

Tri najrýchlejšie kroky k takejto záhrade sú:

  1. Stromy – množstvo a druhy podľa stavu peňaženky a vašej ochoty čakať
  2. Nekonečné množstvo mulčovacej textílie – tá zariadi, aby ste sa nemuseli trápiť a donekonečna plieť záhradu kým vyrastú stromy
  3. Mulč – minerálny či kôra ihličnanou

Funkciu mulčovacej textílie vie nahradiť aj tzv. “zelený mulč“ v podobe podrastu z nižších kerov či trvaliek.

Zopár tipov pre vašu budúcu záhradu:

  • Už pri plánovaní budúcej podoby vášho záhonu myslite na to, že dobrou voľbou sú nielen ihličnaté stromy a stálozelené listnáče, ale aj kvitnúce kry a trvalky.
  • Pokiaľ premýšľate nad obstaraním si pekného ihličnanu,  investuje do urastenejšieho stromu.
  • Pred samotnou výsadbou svoju záhradu pripravte naozaj dôkladne. Odstráňte všetku burinu, ktorá dusí pestované rastliny.
  • Kúpte si kompostér a štiepkovač a vyrobte si zo záhradného odpadu (opadané lístie atď.) spolu s prijateľným kuchynským odpadom vaše vlastné hnojivo, ktoré použijete na pestovanie rastlín v záhrade.

Nezabudnite teda, že síce bezúdržbová záhrada je moderným mýtom, sú spôsoby ako usporiadať vašu záhradu tak, aby to bolo príjemné miesto a zároveň, aby ste sa nenarobili.