Tráviť čas v obydlí chaty znamená pre každého niečo iné. Niektorí svoje dni trávia outdoorovými aktivitami v okolí prostredia chaty a iní zas považujú svoju chatu za svätyňu a trávia tam svoj voľný čas na relaxáciu. Jedno je ale isté. Každý z vás bude súhlasiť, ak povieme, že čas strávený na chate je veľmi príjemne strávený čas.

Pri pomyslení na chatu si často ľudia predstavujú oddych v pohodlnom, útulnom kresle pri krbe. Interiér a exteriér chatky je jedným z najkrajšie navrhnutých typov obytných priestorov. Steny, podlahy, stropy a ďalšie konštrukcie chaty ponúkajú nekonečné množstvo charakteru a jedinečnosti, ktoré si sami volíte. Na rozdiel od bežných rodinných domov treba pri chalupách viac premýšľať ohľadom technických záležitostí a taktiež je k dispozícii oveľa viac prispôsobiteľných prvkov. Keď sa nad tým zamyslíme, v bežnom rodinnom dome je každý centimeter steny takmer rovnaký – rovnomerne nanesená zmes omietky a farby. Je to síce najrýchlejší a cenovo dostupný spôsob, ako zriadiť steny v interiéri, avšak celkový dizajn chalupy je oveľa domáckejší, útulnejší a plný charakteru, ako bežný rodinný dom.

Chata má zvyčajne kamenný alebo drevený exteriér. Kameň sa zvyčajne nachádza aj v interiéri chaty. Náladové farby, prírodné materiály, útulné priestory, zákutia, klenuté dvere, tkané koše v ktorých sú uložené paplóny, knihy, svietniky, vstavané krby a okolie chaty ako lesy a jazerá... To všetko a mnoho iného sa nachádza v chate alebo v jej okolí.

Chystáte sa chatu kúpiť? Pred kúpou chaty musíte myslieť na veľa vecí, od potrieb údržby až po poistenie chaty. Postupne si prejdeme všetky informácie od začiatku až do konca procesu kúpy chaty.

1. Inšpekcia nehnuteľností je ako soľ nad zlato

Skôr, ako si chatu kúpite by ste si mali určite nájsť inšpektora nehnuteľností, ktorý identifikuje hlavné problémy, ako napríklad zhnité guľatiny, narušené časti stavby, netesnosti vnútorných stien alebo nekvalitné osvetlenie. Okrem iného môže nájsť mnoho ďalších problémov, ktoré by ste voľným okom nezachytili. Vďaka včasnému zachyteniu týchto problémov je menej pravdepodobné, žu si bude chata neskôr vyžadovať drahé opravy.

2. Poistenie trochu inak

V niektorých prípadoch môže byť poistenie chaty o niečo náročnejšie ako v prípade tradičného rodinného domu. Chaty majú v oblasti poistenia jedinečné výzvy. Správne poistenie chaty by malo byť prioritou. Predsa je to oblasť, ktorá nie je obývaná celý rok a preto chata so sebou prináša aj vyššie riziká. Chatu môžete poistiť pred krádežou, škodcami, vandalizmom a živelnými rizikami ako povodeň, záplava, úder blesku a iné. Podmienkou je, aby chata nebola schátraná a aby bola skolaudovaná.

3. Bežná potrebná údržba

Chaty si vyžadujú inú potrebnú údržbu ako bežne rodinné domy. Aj keď nepotrebujú možno viac údržby, chaty vyžadujú špeciálne udržiavanie. Napríklad pravidelné vyhľadávanie a udržiavanie vyschnutého alebo chýbajúceho tesnenia medzi guľatinami alebo okolo okien. Pravidelné natieranie a údržba dreva je tiež potrebná, napríklad každé 3 roky. Dôležitá je aj pravidelná oprava netesností strechy, pretože vlhkosť chaty môže spôsobiť hnitie guľatiny.

4. Pravidelné ošetrenie proti hmyzu

Hmyz a škodcovia milujú chaty. Bežnými nepriateľmi dreva sú termity, mravce a včely, ktoré ničia najmä zrubové domy. V horších prípadoch je potrebné zavolať odborníka, ktorý problém vyrieši a poradí vám, ako držať hmyz a škodcov ďalej od vašej chaty. Pozor si treba dávať aj pred myšami, ktoré sa bežne v chatách schovávajú.

A aká vyhovuje vám?

Chata, chalupa, zrub, tradičná chata alebo moderná? Ktorá je tá vaša?

Klasická a tradičná

Klasické a tradičné chaty sú tvorené prírodnými, zvyčajne ručne vyrábanými kúskami, ktoré v sebe nesú nádych starých čias. Žiadne dva kamene nebudú nikdy rovnaké. Žiaden kúsok nebude nikdy vyzerať stopercentne identicky. Zvyčajnú sú interiérové a exteriérové steny tvorené masívnymi guľatinami. Aj keď nie vždy je možné prispôsobiť farbu dreva, môžete si zvoliť druh dreva a vybrať moridlo, ktoré dokáže zvýšiť tmavosť a tón dreva.  Väčšina ľudí sa ale rozhodne pri stavbe chaty nezasahovať do dreva, pretože chápu krásu v nezmenenej podobe.

Štýlová a moderná

Mnoho ľudí láka pridať k tradičným prvkom chaty moderné kúsky. Moderná chata môže napríklad spájať tradičnú pohovku s modernou lampou, alebo naopak. Nie je to tak, že moderná chata má vyzerať ako moderný rodinný dom.

Štýlové a moderné chaty majú zvyčajne oddelené, rozdielne interiérové a exteriérové steny. To umožňuje zvoliť si  plochejšie drevené obklady stien a stropov, ako pri tradičných chatách. Z toho dôvodu sú moderné chaty aj o niečo prispôsobiteľnejšie ako tradičné chaty. Ponúkajú čistejší a symetrickejší vzhľad. Čisté línie sa snúbia s teplým drevom a starožitným obrazom zaveseným na stene zmiešaným s moderným abstraktom. To všetko je kúzlo tradičnej chaty spojené s jednoduchosťou moderného dizajnu.

Vaša vysnívaná chata čaká niekde vonku na vás príchod. S príchodom teplého počasia prichádza aj vaša príležitosť, kedy si chatu zaobstarať a čo najskôr si užívať krásne chvíle v okolí prírody.