Pokiaľ ste jeden z tých, ktorí sa kvôli pandémii uzavreli vo svojich domovoch, možno ste pocítili, že varíte omnoho viac, ako kedysi. S tým prichádza aj zvýšené množstvo odpadu. A možno ste začali premýšľať nad znižovaním množstva potravinového odpadu, predsa existujú veci, ktoré jednoducho nezjete – napríklad šupka od banánu, cibule, zemiakov alebo cesnaku. Dobrou správou je, že všetok potravinový odpad môžete kompostovať a tým zredukovať množstvo odpadu.

Kompost je organický zemitý materiál, ktorý môžete pridávať do pôdy a zvyšovať tak kvalitu pôdy. V skutočnosti ide o dokonalú zmenu materiálu, ktorú je možné pridávať do pôdy kedykoľvek počas roka a vôbec sa nemusíte báť, že by ste rastliny spálili, ako to väčšinou pri kupovaných hnojivách býva. Čo však robiť, keď nemáte záhradku, na ktorej by ste mohli kompostovať?

Dobrou správou je, že v dnešnej dobe môžete kompostovať aj v interiéri vášho domova, alebo dokonca aj na svojom balkóne. Ak nemáte balkón, nevadí. Stále môžete kompostovať aj v interiéri vášho domova a vôbec sa nemusíte báť, že budete cítiť zápach z kompostovania.

Čo všetko sa dá kompostovať?

Predtým, než začnete s kompostovaním, by ste mali vedieť, čo vlastne do kompostu patrí, a čomu by ste sa mali radšej vyhnúť. Nie všetok potravinový odpad môže pozitívne ovplyvniť kvalitu kompostu. Do kompostu môžete pridávať:

  • šupky z ovocia,
  • šupky zo zeleniny,
  • zvyšky koreňovej zeleniny,
  • podrvené škrupiny z vajíčka,
  • ryža a rôzne zrná,
  • kvety a listy z rastlín (pozor, aby rastliny neboli jedovaté),
  • zvyšky vareného jedla, ktoré neobsahuje mlieko alebo mäso,
  • čajové vrecká,
  • usadenina z kávy,
  • kartón od vajíčok.

Do kompostu by ste nemali pridávať:

  • kosti z mäsa,
  • mäso a ryby,
  • rôzne oleje, maslo a masť,
  • mlieko a mliečne výrobky,
  • zvyšky vareného jedla, ktoré obsahuje mlieko a mäso.

Ako na správny kompostový mix

Skôr ako začnete kompostovať, mali by ste vedieť niečo o správnom mixovaní, aby mal kompost ideálne množstvo minerálov. Do kompostu by ste mali pridávať:

  • zelené (vlhké) suroviny, ktoré sú bohaté na dusík,
  • hnedé (suché) suroviny, ktoré sú bohaté na uhlík.

Zelené, vlhké suroviny sú napríklad šupky z ovocia a zeleniny, usadenina z kávy, čajové vrecká, listy, škrupiny z vajíčka alebo aj čerstvá tráva. Tieto suroviny pridávajú do kompostu dusík, ktorý je rozhodujúcim prvkom pre mikrobiálny rast.

Hnedé, suché suroviny sú viac bohaté na uhlík. Najčastejšie sú to kartóny z vajíčok, suché listy alebo ihličie zo stromov, ktoré bežne pozbierate na vašej prechádzke.

Ak budete vytvárať váš vlastný kompost, pamätajte, že hnedé, suché suroviny je lepšie dať na spod kompostového mixu a zelené, vlhké suroviny je lepšie ukladať na vrch kompostového mixu. Počet vrstiev záleží od toho, aké množstvo potravinového odpadu budete mať a akú veľkú budete mať nádobu na kompost. Pomer hnedých, suchých surovín a zelených, vlhkých surovín by mal byť 2:1 až 3:1.

Kompostovanie v domácnosti. Je to možné!

Ak váš životný štýl nedovoľuje kompostovanie vo vonkajších priestoroch alebo na záhrade, nezúfajte. V 21. storočí je možné kompostovať aj v interiéroch. Moderne, štýlovo a bez zápachu!

Najjednoduchším, avšak trochu strašidelným spôsobom kompostovania v interiéroch je použitie nádoby s kalifornskými červami. Takáto vybudovaná nádoba s červami sa nazýva vermikompostér. Avšak, nie každý je pripravený mať doma niekoľko stoviek červov. Kompostovať sa dá aj bez červov, ale aby to bolo úspešné, vyžaduje to vyššiu pozornosť a starostlivosť o kompost.

Kompostovanie môže byť aj moderné a štýlové. Existuje množstvo nádob v rôznych veľkostiach, tvaroch a farbách, ktoré sú bežne dostupné a viete si ich zakúpiť aj online. Nemusíte sa teda báť, že by váš priestor, v ktorom sa rozhodnete kompostovať, nejako nekorešpondovať so zvyškom vašej domácnosti. Veľkou výhodou je, že niektoré nádoby sú vyrábané tak, aby zápach z kompostu neunikal do celej vašej domácnosti.