Na výber farby tohto roka sme čakali s napätím. PANTONE Color Institute nesklamal. Po minuloročnej Classic Blue, ktorá predstavovala čas zmien a začiatok nového desaťročia, tento rok je vybraná prvýkrát neutrálna farba, ktorá bola pre nás veľkým prekvapením.

Význam výberu farby však nesie silnú myšlienku a reflektuje na dobu, ktorú žijeme. Táto farba odpovedá na udalosti, ktoré poznamenali rok 2020 na celom svete. Očakávania boli, že výber farby nám prinesie radosť do budúcnosti a tak sa aj stalo. Pantone Color Institu prekvapil aj tým, že vybral nie farbu roka, ale farby roka – žiarivú žltú PANTONTE illuminating a neutrálna šedá PANTONE ultimate grey. Inštitút definoval túto kombináciu ako „manželstvo optimizmu a sily“.

Za výberom farby stojí rozsiahly výskum založený na priemysle a módnych trendoch. Vzhľadom aj na súčasnú pandémiu, ktorá zasiahla celý svet, je potrebné cítiť, že prichádza svetlo. Táto povzbudivá kombinácia, ktorá nám má pripomínať šťastie, radosť zo života a zároveň vytrvalosť prináša posolstvo pozitivity podporenej odvahou. Rok 2021 sa nesie v znamení dvoch rôznych farieb s nezávislým významom, ktoré sa však navzájom dopĺňajú. Neexistujú svetlá bez odtieňov. Optimizmus nájdete v pozadí svietiacej žltej a vyniká oproti solídnosti a neutralite šedej – spolu vytvárajú silné spojenie nádeje, ktoré nás má prinútiť myslieť na svetlejšiu budúcnosť. A to je to, čo práve v tomto období potrebujeme.

Už viac ako 20 rokov ovplyvňuje Pantone’s Color of the Year vývoj produktov a rozhodovanie o nákupe vo viacerých odvetviach vrátane módy, bytového vybavenia a priemyselného dizajnu, ako aj balenia výrobkov a grafického dizajnu. Dizajnéri po celom svete s nadšením prijímajú výber farby, ale o tom si povieme nabudúce.