Mnoho majiteľov domov a bytov chce v rámci svojho domova chránený vonkajší priestor, kde by mohli tráviť relax s rodinou, priateľmi a hosťami. V závislosti od veľkosti pozemku či rozlohy bytu, existujú rôzne možnosti, ako si tento sen splniť. Rozhodnutie, napríklad v prospech balkóna, terasy, lodžie či zimnej záhrady závisí vo veľkej miere od osobných preferencií.

Lodžia verzus balkón

Lodžie sú neoddeliteľnou súčasťou klasickej architektúry v južných krajinách. Chránené útočiská sú integrované do stavby domu a sú z troch strán obklopené múrmi. Poskytujú ochranu pred slnkom, vetrom a dažďom. Lodžie môžu byť navrhnuté v akejkoľvek veľkosti. Bočná strana smerujúca von môže byť navrhnutá so zábradlím, sklom alebo kombináciou oboch prvkov. Balkóny visia na budove a nie sú súčasťou pôdorysu. Zatiaľ čo lodžie poskytujú dobrú ochranu pred zvedavými pohľadmi a rozmarným počasím, vďaka svojej vnútornej orientácii, balkón je odkrytý. Byť na balkóne keď prší nie je veľká zábava. Lepšie využitie balkóna umožňuje výsuvná markíza, sklenený prístrešok, prípadne predĺžený previs strechy. Tieto prvky však neposkytujú takú ochranu, akú ponúka lodžia. Výhodou balkóna je, že nie je potrebné obetovať žiadny meter štvorcový hodnotnej rozlohy bytu a vlastníci tak získavajú priestor.

Krytá terasa verzus zimná záhrada

Terasové prístrešky z plexiskla a číreho skla chránia pred dažďom a silným slnečným žiarením. V lete sa terasa mení na kuchyňu pod šírym nebom a obľúbené miesto na posedenie pre celú rodinu. Terasový nábytok, gril, vírivka a dekorácie zostávajú väčšinou suché. Zimné záhrady sú v podstate terasy presklené zo všetkých strán. Existujú vykurované a nevykurované verzie. Na jar sa prvé slnečné lúče zhromažďujú v zimných záhradách orientovaných na juh a ohrievajú ich, čo z nich robí ideálne miesto na vyhrievanie sa po chladnej zime. Ak vlastníte vykurovanú zimnú záhradu, nemusíte veľmi brať ohľad na počasie. V týchto oázach pre zelené rastliny si môžu majitelia domov vychutnať cenné denné svetlo naplno aj v chladných mesiacoch. Ak si chcete vychutnať ľahký letný vánok a byť bližšie k prírode, otvorte veľké posuvné dvere. Dobre naplánovaná a starostlivo postavená zimná záhrada, integrovaná do energetickej koncepcie domu, môže znížiť energetické náklady nehnuteľnosti. Dobre izolované domy majú nízku spotrebu energie a môžu akumulovať teplo každého slnečného lúča.

Budovanie nového domova

Pri plánovaní nového domova starostlivo preskúmajte životné zvyky a priania vašej rodiny. Ak prikladáte veľký význam súkromiu, dáte prednosť lodžii pred zimnou záhradou alebo balkónom. Šikovným plánovaním pôdorysu, napríklad v tvare písmena „U“, môžu byť terasy integrované do celkového architektonického konceptu bez toho, aby bránili výhľadu. Pre malé pozemky s malým záhradným priestorom môže byť dokonalým riešením úplne alebo čiastočne krytá strešná terasa. Niektoré oblasti sú silne vystavené vetru. V takom prípade sa pobyt vonku rýchlo stáva nepríjemným. Zimné záhrady a uzavreté lodžie ponúkajú chránené útočiská, kde je možné zasklenie podľa potreby otvoriť. Ak máte pochybnosti, môžete požiadať o radu svojich architektov. Špecialisti rozpoznajú príležitosti a vytvárajú architektonické diela, ktoré zodpovedajú štýlu a energetickej koncepcii domu, ako aj želaniam budúcich obyvateľov.