Ak hľadáte štýl dizajnu, ktorý bez námahy spája pohodlie s funkčnosťou, nekomplikujte si to. Prečo minimalistický vzhľad funguje tak dobre a čo je jeho podstatou?

Pred niekoľkými desiatkami rokov sa dizajn interiéru riadil mottom „viac je viac.“ Videli sme izby s veľkými, ťažkými kusmi nábytku, vrstvami na vrstvách tkanín a mnoho zbytočných doplnkov. Trendy potom ale smerovali opačným smerom. Ľudia začali uprednostňovať prázdnejší priestor, štíhly a ľahký štýl nábytku bez výraznejších doplnkov.

Útulný minimalizmus využíva tie najlepšie časti funkčného dizajnu a kombinuje ich s dostatkom estetických detailov čím dosiahne to, aby sa váš interiér pôsobil pohodlne a príjemne.

Vytvorte funkčnú základňu

Pri budovaní útulného minimalistického vzhľadu je absolútne kľúčová funkčnosť. Tú dosiahneme tak, že postavíte miestnosť okolo svojho nábytku. Ak navrhujete spálňu, vaša posteľ slúži ako ústredný bod, na ktorý zameriate väčšinu pozornosti. Ak ide o obývaciu izbu, zamerajte svoj dizajn na sedačku. Kľúčom je dosiahnuť, aby dizajnérske kúsky nábytok podporovali, než aby kradli všetku pozornosť. Pokiaľ ide o nábytok, ktorý by ste mali použiť, zamerajte sa na výber kúskov, ktoré sú elegantnejšie, jednoduchšie a bez prílišnej vizuálnej váhy.

Akonáhle budete mať základ, presuňte sa na vytvorenie pocitu útulnosti. Sústreďte sa na doplnkové prvky, ktoré do seba zapadajú a tým sa navrstvujú. Vrstvite kusy, ktoré navzájom vytvárajú textúrny kontrast, napríklad spojenie hebkého hodvábu a teplej vlny. Pri výbere položiek, ktoré chcete vrstviť sa ale uistite, že majú toho  dosť spoločného na to, aby k sebe zapadali. To dosiahnete napríklad výberom svetlých neutrálnych farieb. Okrem textúry sú doplnky najlepším spôsobom, ako zvýšiť útulnosť minimalizmu. Doplnkom je všetko čo miestnosti dodáva estetickú hodnotu a spestrí ju. Skúste umiestniť na stenu zrkadlo s ozdobným rámom, cez sedačku prehodiť vlnenú prikrývku a pár vankúšov. Police ozdobte dekoratívnymi miskami, sviečkami, rámčekmi s obrázkami a dekorovanie zakončite vázou alebo kvetináčom s jednoduchou izbovou rastlinou. Priestor by však nemal pôsobiť preplnene, takže to s počtom dekorácií neprežeňte. Hlavné je, aby bol práve pre vás pobyt v tomto priestore príjemný.

Minimalistický štýl bývania si môžete samozrejme zaviesť vo svojom terajšom príbytku, no neváhajte skúsiť úplnú zmenu a zariadiť si bývanie od základov na novom mieste. Prerobenie priestoru, ktorý už poznáme je náročnejšie ako znovuzriadenie nového, prázdneho a čistého priestoru. Otvára to viaceré možnosti hlavne pri výbere toho správneho nábytku, pri ladení farieb a prvkov a ich spojenie do jedného celku.