Vykurovacia sezóna je za dverami a s ňou aj každoročné problémy so suchým vzduchom, ktorý trápi mnohých. Ako mu viete predísť?

Vykurovaním sa vzduch v miestnosti stáva suchý a agresívny. Saje vlhkosť z okolia, či už z rastlín alebo nábytku, no najmä z pokožky a slizníc. Preto je dôležité ho zvlhčiť a dodať mu dostatočné množstvo vody, aby dosiahol požadovanú hladinu relatívnej vlhkosti 45 až 60 percent. Mnohí si myslia, že na to, aby predišli suchému vzduchu v domácnosti stačí časté vetranie. Nie je to však pravda. Vetranie tento problém v zime nerieši. Počas vetrania v chladnom období sa do miestnosti dostane len jedna desatina potrebného množstva vodnej pary, zvyšok musíme doplniť. Riešením je zabezpečiť si zvlhčovač vzduchu.

Vo vykurovaných miestnostiach môže vlhkosť vzduchu klesnúť až k 20%. Suchý vzduch totiž:

  • vysušuje sliznicu
  • dráždi na kašeľ, čím znižuje obranyschopnosť
  • zapríčiňuje svrbenie pokožky alebo bolesť hlavy
  • zhoršuje kvalitu spánku
  • môže byť príčinou nádchy alebo upchatého nosa

Najrizikovejšou skupinou sú malé deti. Správna vlhkosť vzduchu je veľmi dôležitá pre naše zdravie a komfort.

Nestačí uterák na radiátor?

Možno niekedy, dnes to neplatí. Pravdupovediac, neplatilo to ani predtým. Zvlhčovače vzduchu stoja peniaze a dať mokrý uterák na kúrenie je určite lacnejší spôsob, avšak neefektívny. Žiaden uterák, či snáď miska s vodou nezaistia dostatočnú vlhkosť a už vôbec nie tú správnu. 

Mimochodom, suchý vzduch škodí tiež elektronike a drevenému nábytku. Podporuje totiž vznik statickej elektriny, ktorá prístroje s jemnou mechanikou môže vážne poškodiť. V boji proti suchému vzduchu sú 100% účinné práve zvlhčovače. Samozrejme na výber máte z niekoľko stovák značiek. Výber je na vás, keďže máte niekoľko desiatok kritérií, ktoré vás nasmerujú k tomu správnemu zvlhčovaču do vašej domácnosti.