1.júla začala zatiaľ posledná vlna sprísňovania podmienok na poskytnutie úverov na bývanie.

Začiatkom júla došlo k finálnemu sprísneniu podmienok na získanie hypotéky.  Ak patríte medzi žiadateľov po tomto termíne, bolo by vhodné, ak by ste mali viac vlastných zdrojov. Prísnejšie hypotéky sa dotknú najmä mladých ľudí a samožiadateľov, preto je dôležité, aby ste si vždy pred žiadosťou o hypotéku zvážili svoje finančné možnosti ak patríte do tejto kategórie ohrozených žiadateľov. Napriek tomu, že hypotéky pre mladomanželov sú späť, mladí nezosobášení ľudia to budú mať ťažšie oproti predošlému obdobiu.

Ako sa to dotkne ceny bytov

Je predpoklad, že tento rok budú ešte ceny bytov rásť, avšak miernejšie. Napriek sprísneniu podmienok na získanie hypotéky, zatiaľ ceny bytov na väčšine územia Slovenska zatiaľ neklesajú. Ako uvádza Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska: „Najvyšší nárast cien domov a bytov je v Nitrianskom kraji, čo má súvislosť s príchodom automobilky Jaguar Land Rover a naberaním veľkého počtu zamestnancov. V Bratislavskom a Banskobystrickom kraji bolo zdražovanie nehnuteľností len mierne. V Košickom kraji dokonca medziročne ceny klesli o 3,5 percenta.“

Prenajímatelia nehnuteľností sa môžu tešiť

Ak si šetríte na bývanie, budete si zo svojho platu dovoliť rovnakú nehnuteľnosť, ako keby ste ju kupovali minulý rok za menej peňazí. Priemerné ceny bytov a domov budú rásť totiž pomalšie ako nárast priemernej mzdy, vysvetľuje hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. Kúpa bytu ako investície sa dostáva do popredia. Spomínané opatrenia NBS dosiahnu čochvíľa vrchol a tým sa zvýši aj dopyt po nájmom, keďže kúpa vlastného bude o to ťažšia.

Aké sú podmienky na hypotéku po novom?

Proces sprísňovania bol schválený minulý rok a bo rozdelený na niekoľko etáp. Tá posledná začala 1. júla 2019. Cieľom je obmedziť to, aby boli domácnosti zadlžené. Základné podmienky:

  • novoposkytnuté úvery financujúce viac ako 80 percent hodnoty nehnuteľnosti môžu tvoriť len 20 percent celkového počtu schválených úverov = väčšina hypoték tak môže financovať len menej ako 80% hodnoty nehnuteľnosti.
  • dlžníci s ukazovateľom zadlženia DTI väčším ako 8 môžu tvoriť len 5% nových klientov = DTI 8 znamená, že suma všetkých úverov dlžníka môže dosiahnuť len osem násobok jeho ročného príjmu, avšak pre mladých do 35 rokov je vyčlenená 5% výnimka. Týchto päť percent dlžníkov bude môcť mať úvery na úrovni maximálne deväťnásobku ročného príjmu (DTI = 9).

Počas prvých štyroch mesiacov tohto roka poskytli banky mesačne vždy viac nových úverov ako v roku 2018 a aj ako v roku 2017.Podľa najnovších štatistík NBS poskytli banky v máji nové úvery na bývanie v objeme 763 mil. eur.

Cestou ku kúpe je sporenie a vlastné zdroje

Práve vďaka prísnejším podmienkam na trhu hypoték začína narastať význam sporenia. Na kúpu nehnuteľnosti je totiž potrebné mať viac vlastných zdrojov. Začiatkom júla došlo k finálnemu sprísneniu podmienok na získanie hypotéky. Žiadatelia po novom musia mať viac vlastných zdrojov ako kedykoľvek predtým. Je teda vhodné myslieť na horšie časy a mať pripravené zadné dvierka.
 
Zdroj: NARKS