Ak ste už niekedy kupovali byt určite viete, že tento proces má niekoľko etáp. Jednou z nich je aj obhliadka vášho budúceho domova. V tejto fáze je na mieste opatrnosť a množstvo otázok. Veď kto sa nepýta nič nevie a o svojom budúcom bývaní chcete určite vedieť čo najviac.

Ako sa však správne pripraviť na takúto obhliadku? Na čo sa zamerať a na čo nezabudnúť? Práve tejto téme sa budeme venovať v našom júlovom blogu.
 
Ešte predtým, ako dôjde k samotnej obhliadke, by ste si mali zosumarizovať, či daná nehnuteľnosť naozaj spĺňa vaše požadované kritériá. To, kde sa daný byt nachádza viete od začiatku takže predpokladajme, že aj vami vybranú lokalitu poznáte. Ak však nie, ako prvé by ste si mali zistiť, či vám vyhovuje a či spĺňa všetko, čo by mala – občiansku vybavenosť, dostupnosť, parkovanie? Inzerát si prečítajte aj 2-3 krát, po prípade zavolajte na číslo v ňom uvedené a tie základné otázky budete mať zodpovedané ešte pred rozhodnutím, či stojí táto nehnuteľnosť za váš čas a pristúpite k jej obhliadke. Ak sa tak stane, mali by ste z nej vyťažiť čo najviac. Aj keď je prvý dojem samozrejme dôležitý, nemali by ste mu úplne podľahnúť. Dôležité je aj to, aby obhliadka bola dôkladná, pretože vašou úlohou je predsa zistiť čo najviac. Neponáhľajte sa, pozorne si poobzerajte každú miestnosť a v nej každý detail. S maklérom to bude samozrejme jednoduchšie, pretože ten pozná vaše požiadavky a predstavy a mnoho vecí zistí vopred, či veľa ďalších skutočností sa pýta na mieste za vás.
 
Aby ste boli pri hľadaní nového bývania úspešní, neostávajte pasívni. Základným predpokladom je vytvoriť dialóg s maklérom alebo majiteľom bytu. Pýtajte sa na všetko, čo vás zaujíma, či už makléra alebo majiteľa. Dobrou pomôckou môže byť zápisník, kde si budete robiť poznámky, respektíve je dobré urobiť si ešte predtým zoznam vecí, ktoré vás o byte zaujímajú, aby ste sa nezabudli na nič podstatné opýtať.  Relevantný údaj pre vás bude aj celková výška nákladov na domácnosť, z čoho do budúcnosti vyplýva aj otázka, či je bytovka zateplená, prípadne ju čakajú dôležité stavebné úpravy, ktoré by znamenali automatické navýšenie mesačných nákladov.
 
Zhrňme si to teda, čo by ste si počas obhliadky mali všímať?                    

  • Obhliadka začína ešte pred vstupom do bytu. Všimnite si poriadne okolie, najmä rušnosť ulíc, pýtajte sa na dostupnosť základnej občianskej vybavenosti. Prezrite si vchod do bytovky, výťah či chodby.
  • Po vstupe do samotného bytu sa najskôr zamerajte na priestor a to:
  • jeho veľkosť, rozdelenie, svetlosť jednotlivých miestností, ale aj  na ktoré svetové strany je daná miestnosť orientovaná
  • všímajte si tiež steny, dvere a podlahy. Podľa nich môžete zistiť celkový stav a opotrebovanie danej miestnosti
  • nebojte sa opýtať, či sa môžete pozrieť napríklad pod koberec, alebo či môžete otvoriť okná, poprípade vytiahnuť žalúzie. 
  • pozorne si prezrite v akom stave sú kúpeľne, vyskúšajte si pustiť v umývadle vodu alebo spláchnuť WC
  • dôkladne si prezrite radiátory, pretože vykurovanie bytov je nesmierne  finančne nákladné

Majiteľ by mal s počítať s tým, že budete obozretní a dôkladní a mal by byť na to pripravený. Pri obhliadke vnímajte rovnako interiér aj exteriér domu.
           
            A na záver ešte jedna rada. Ak si už vyberiete byty, ktoré podľa vás stoja za to, rozhodne si vyžiadajte opakované obhliadky. Je celkom možné, že ste si pri tej prvej niečo nevšimli. Ak sa vám však nedarí nájsť ten  správny byt, svoju investíciu posuňte na neskôr a o pár mesiacov to skúste opäť. My vám veľmi radi pomôžeme nájsť to správne bývanie podľa vašich predstáv.