Denne robíme mnohé rozhodnutia, buď väčšie alebo menšie. Problémy a ich riešenie sú súčasťou každodenného života. Rozhodovanie je vždy riadené subjektívnym vnímaním. Tak je to aj pri stavbe vášho domu.

Rozhodli ste sa stavať, zabezpečiť pre svoju rodinu krásny rodinný domček s pozemkom, ktorý vyhovuje vašim kritériám. S 21. storočím sú spojené nové trendy, nové technológie, nové možnosti o ktorých ani vaši rodičia nemuseli nikdy počuť. Zaujímavé je to, že v dnešnej dobe si ľudia všímajú úplne iné záležitosti, ako tomu bolo kedysi. Priblížme si trendy, ktoré sa postupne udomácňujú už aj na slovenskom trhu.

1. Čím menšie tým lepšie

Kým sa kedysi stavali dvoj alebo trojgeneračné domy, v dnešnej dobe, aj kvôli potrebe usporiť na hypotéke, Slovákov oslovila viac výstavba malých rodinných domčekov, ideálne bungalovov. Tento typ rodinného domu funguje na princípe kruhu - okolo centrálneho obytného priestoru sú rozmiestnené všetky ďalšie miestnosti ako spálňa, jedáleň, kuchyňa, kúpeľňa, úložné miestnosti a ďalšie izby. Rýchlo realizovateľný typ rodinného domu sa rozšíril na prelome 19. a 20. storočia v USA. Nakoniec zavítal aj k nám na Slovensko v podobe nízkonákladových rodinných domov. 

2. Moderné technológie - nízke náklady

Najfrekventovanejšie a najpopulárnejšie je v dnešnej dobe využitie pasívnych a nízkonenergetických domov. Čo si pod tým predstavíme? Rozdelenie domov na bežný dom, dom nízkoenergetický a dom pasívny z celkovej spotreby energie, uvádzanej v kW za rok. Nízkoenergetický dom znamená, okrem iného, aj pohodlie, komfort, zdravú klímu a súčasne úsporu viac ako 75% prevádzkových nákladov na vykurovanie. O stupeň vyššie je pasívny dom. Je to stavba, ktorá nepotrebuje aktívny vykurovací systém a väčšiu časť potreby tepla čerpá z vnútorných zdrojov, zo slnečného žiarenia a z okolia. Energetická náročnosť pasívneho domu je o 90% nižšia v porovnaní s konvenčnou stavbou. Podmienkou úspešnej realizácie týchto domov je dôkladná príprava projektu. Okrem nízkoenergetickej stavby dbáme aj o nízkoenergetické technológie. Možno vyžadujú vyššiu investíciu, avšak jej návratnosť o niekoľko rokov pocítite aj s úrokmi.

3. Originalita

Každý sme iný, všetci sa od seba niečim líšime a takto nám to vyhovuje. Preto aj dom, v ktorom budete bývať, chcete urobiť orignálnym. Nech je taký, aby sa líšil od tých ostatných. Dnešná doba nám umožňuje byť originálny snáď vo všetkých smeroch a v stavebníctve, či interiérovom alebo exteriérovom dizajne - dvojnásobne. Záplava tovaru, rôznorodá trhová ponuka, handmade bytové doplnky, rôzne štýly a ich kombinácia, to všetko je potrebné si ujasniť. Nemusíte mať 100% predstavu o tom, ako má váš dom vyzerať, pretože aktuálne je veľmi trendy pustiť uzdu svojej predstavivosti a skúšať niečo nové. 

4. Eko

Často skloňované, veľmi populárne a využívané slovo. Netýka sa iba stravy, ale aj súčasného bývania a koniec koncov, celej dnešnej doby. Bývať v súlade s prírodou je dnešný, azda najväčší trend. Všetko to začína kúpou alebo stavbou nízkoenergetického domu. Odtiaľ vás čaká ešte dlhá cesta. Vybrať si správne spotrebiče a orientovať sa viac na prírodu aj pri výbere nábytku. 

Dnešná moderná a uponáhľaná doba nám ponúka aj pri výstavbe rodinných domov obrovský priestor na realizáciu a zároveň nás chcene alebo nechcene tlačí jedným smerom - šetriť nie len peňaženku, ale šetriť aj našu prírodu. Široké portfólio našich služieb nám umožňuje nájsť pre vás výhodný spôsob financovania a ušetriť váš čas, ktorý vďaka nám môžete využiť omnoho efektívnejšie.