V akej kondícii je realitný trh počas jesene 2023 a priniesla povestná “realitná jeseň” po stagnácii dopytu spôsobenej predovšetkým vysokými úrokovými sadzbami nárast záujmu zo strany kupujúcich? K aktuálnej situácii sa vyjadrili naši realitní makléri.

Z môjho pohľadu sa situácia na trhu zastabilizovala, dopyt po nehnuteľnostiach je stále, či už po tých na bývanie, alebo na investíciu a následné prenajímanie. Rozdiel oproti predchádzajúcemu obdobiu vnímam v tom, že čoraz menej klientov financuje kupovanú nehnuteľnosť prostredníctvom hypotekárneho úveru. Prevažujú hotovostní klienti a to najmä vo vyhľadávaných lokalitách, ktoré sú situované v rýchlej dostupnosti do centra mesta. Práve v týchto lokalitách vnímam aj väčší dopyt po nehnuteľnostiach a v inzercii sa tieto ponuky zvyčajne ,,ohrejú’’ kratšie než ponuky z okrajových častí mesta.

Ing. Marek Marchevský

pobočka Košice

 

V posledných mesiacoch sme svedkami rastu hypotekárnych sadzieb, výrazne prekračujúcich úroveň z predchádzajúceho roku. V súčasnej “realitnej jeseni” som spozoroval isté zmeny na trhu. Po období nižších aktivít počas letných mesiacov sa zvyšil záujem o nehnuteľnosti. Začínam tiež zaznamenávať stabilné ceny v niektorých oblastiach, zatiaľ čo v iných dochádza dokonca k miernemu rastu. Hoci je ponuka stále pomerne rozmanitá, vidím aj rastúcu konkurenciu medzi kupujúcimi, nakoľko mnohí sú motivovaní využiť stále priaznivé úrokové sadzby v porovnaní s aktuálnymi cenami nehnuteľností.

Michal Mrázek

pobočka Banská Štiavnica

 

Realitná jeseň v regióne Košíc je citeľná tak ako minulé roky. Ja osobne evidujem dopyt najma po bytoch, kde sú klienti hotovostní aj hypotekárni v pomere zhruba 40:60. Keďže zastupujem klientov aj pri kúpe nehnuteľnosti, registrujem, že veľa ponúk na trhu je rezervovaných alebo je zvýšeny dopyt po obhliadkach. Okrem bytov evidujem dopyt aj po pozemkoch, pričom v tomto prípade sa jedná zväčša o hotovostných klientov.

Ing. Jakub Capík

pobočka Košice

 

Za posledné obdobie sme svedkami výrazného poklesu cien starších nehnuteľností, a zdá sa, že tento trend bude pokračovať, hoci už v miernejšom tempe. Dôvody sú rôznorodé, od obmedzenej dostupnosti úverov a vysokých úrokových sadzieb po zvýšenú energetickú náročnosť týchto starších objektov. V kontraste k tomu novšie byty zaznamenali menej výrazný pokles a úplne nové stavby sa stretli len s minimálnym úbytkom cien. Staršie byty sa však práve z dôvodu cenovej dostupnosti stávajú v mnohých prípadoch nevyhnutnou voľbou. Evidujem, že dopyt po kúpe nehnuteľností sa počas jesene zvýšil.

Daniel Golian

pobočka Bratislava