Pokiaľ ide o ochranu rodiny a majetku, neexistuje prehnaná opatrnosť a existuje veľa spôsobov, ako chrániť svoj domov pred vlámaním.

Kúpa a sťahovanie sa do novej nehnuteľnosti predstavuje v našom živote obrovský krok vpred. Vlastníctvo nehnuteľnosti je skvelou investičnou príležitosťou a mali by ste urobiť všetko pre to, aby ste zabezpečili jej ochranu. V tomto článku sa dozviete o preventívnych opatreniach, ktoré je potrebné podniknúť vo vnútri aj mimo vášho domova.

Ako chrániť váš domov zvonku?

Prejdite sa po exteriéri svojho pozemku a preskúmajte jeho slabé stránky. Najlepším spôsobom, ako chrániť svoj dom zvonku, je skúmať ho očami zlodeja. Ak zistíte, že by sa vaše okno dalo ľahko otvoriť, zlodej bude určite schopný dospieť k rovnakému záveru. Môžete sa dokonca obrátiť na miestne policajné oddelenie, ktoré vám pomôže zistiť slabé miesta vášho domova.

Pri kontrole slabých miest skúmajte, čo všetku sa dá cez okná spozorovať (drahé elektrospotrebiče, obrazy alebo drahé umelecké kúsky).

Okolo vchodov a chodníkov udržiavajte upravené kríky. Posledná vec, ktorú chcete, je zabezpečiť zlodejovi úkryt pri pokuse o vlámanie. Na vlámanie potrebuje zlodej iba pár minút, ale ak sa nebude mať pri tom kam schovať, je menej pravdepodobné, že by to skúsil. Pri oknách by ste mohli dokonca zasadiť tŕnisté kríky, aby bolo vlámanie pre zlodeja nielen náročné, ale aj bolestivé!

Postavte si pevný plot. Ak ho ešte nemáte, inštalácia plotu môže byť vynikajúcim spôsobom, ako zabrániť nežiaducim návštevníkom vo vašom objekte. Uprednostňované je otvorené drôtené pletivo alebo ozdobné kovové oplotenie a ideálne, ak sú zaistené do betónu, aby sa nedalo podliezť. Na pevné ploty sa dá ľahšie vyliezť a zlodejom môžu ponúknuť úkryt, hoci niektorí vlastníci domov ich uprednostňujú kvôli ochrane súkromia a zníženiu hluku. Môžete ich lepšie zaistiť ostrými špičkami.

Uložte drahé veci, ako sú grily, automobily a bicykle, do garáže. Ak má gril kolieska a nie je odložený v garáži, zlodej ho môže ľahko ukradnúť bez toho, aby ste si to všimli.

Ako chrániť vás domov zvnútra?

Všetky dvere a okná majte vždy zatvorené a zamknuté. Otvorené okno alebo odomknuté dvere sú ľahkým terčom pre zlodejov, takže ich majte zavreté a bezpečne zamknuté, najmä ak nie ste doma. Zlodeji vedia spozorovať slabé zámky, ktoré by sa dali ľahko otvoriť. Uistite sa, že vonkajšie dvere majú zámky so západkou. Posuvné dvere by mali mať zvislé skrutky a kovovú alebo drevenú tyč v koľaji, aby sa zabránilo ich násilnému otvoreniu alebo zdvihnutiu z koľaje. Nikdy neopúšťajte svoj domov bez uzamknutia predných dverí, nech už je vaša cesta akokoľvek krátka.

Nezabúdajte na garážové dvere. Je to jeden z najjednoduchších a najčastejších cieľov. Nespoliehajte sa na automatické garážové brány.

Pri sťahovaní sa na nové miesto vymeňte zámky. Ak ste v podnájme, požiadajte prenajímateľa o výmenu zámku. Aj keď starý nájomca vrátil všetky pôvodne vydané kľúče, neexistuje nijaký spôsob, ako sa uistiť, či neboli niekedy vyrobené a distribuované ďalšie kópie.

Uložte svoje cennosti do domáceho trezora alebo schránky. Ak je malý a nie je namontovaný, zvážte jeho upevnenie na podlahu, pretože veľa zlodejov ho jednoducho vezme so sebou. Svoj prístupový kód alebo kombináciu odovzdajte iba v prípade núdze dôveryhodnému blízkemu. Prístupový kód nenechávajte nikde zverejnený vo vašej domácnosti, aby bol ľahko prístupný pre zlodeja.

Zvážte kúpu domáceho bezpečnostného systému. Akýkoľvek bezpečnostný systém má nespočetné množstvo funkcií a niektoré obzvlášť cenné sú vonkajšie detektory pohybu, snímače na vonkajších dverách, oknách a garážových dverách. Vyberte funkcie, ktoré najlepšie vyhovujú vašim potrebám. Akonáhle je systém nainštalovaný, používajte ho pravidelne.

Prevencia je najlepší spôsob, ako zvýšiť bezpečnosť vášho domova. Poriadne sa porozhliadnite po svojom domove a preskúmajte všetky zraniteľné a slabé miesta. Keď to urobíte, budete vedieť, že ste urobili všetko, čo je vo vašich silách, aby ste vytvorili bezpečný domov.