Svahovité pozemky sú atraktívnym, vynikajúcim miestom na stavbu alebo kúpu nehnuteľnosti. Avšak všetko má svoje výhody aj nevýhody a svahovité pozemky nie sú výnimkou.

Poloha je jednou z najdôležitejších vecí, ktoré treba brať do úvahy pri kúpe alebo stavbe nového domu. Zvyčajne sú svahovité pozemky vynikajúcou investíciou do nehnuteľnosti a to z niekoľkých dôvodov, vrátane prístupu k jedinečnému výhľadu. Dom na kopci ponúka úchvatné výhľady. Ak sa nachádza v blízkosti vodnej plochy alebo je obklopený vyššími horami, každý deň by vás mohli potešiť malebnými výhľadmi.

Výhľad

Pohľad na okolitú krajinu je najčastejšou výhodou spojenou so stavbou nehnuteľnosti na kopci. Majiteľov domov na svahovitých pozemkoch však často obklopujú stromy, ktoré im bránia vo vytúženom výhľade.

Zosuvy pôdy

Potenciálnou a veľmi nebezpečnou nevýhodou domu na kopci je možnosť zosuvu pôdy. Rastliny pomáhajú spevniť pôdu, najmä stromy s ich hlbokými koreňovými systémami. Preto môže odstránenie stromov z pozemku, aby sa vytvoril priestor na krásny výhľad, destabilizovať pôdu a zvýšiť tak jej náchylnosť.

Exkluzivita

Ďalšou výhodou domov na kopci je exkluzivita a odľahlosť, ktorú zvyčajne ponúkajú. Dom na svahu predstavuje spôsob, ako sa dostať preč z ruchu mesta a užiť si život ako na vidieku. Pretože nehnuteľnosti na kopci sú zvyčajne tiež drahé, sú potrebné vyššie investície na stavbu alebo kúpu domu.

Šikmý dvor

Ďalšou veľkou nevýhodou pri bývaní na kopci je, že nemáte k dispozícii žiadny rovný pozemok. Pozemok môžete samozrejme umelo vyrovnať, ale je to drahá investícia a môže to destabilizovať zem, čo nemusí byť bezpečné. Existuje veľa vecí, napríklad bazén, trampolína alebo dokonca priestor na futbal s deťmi, ktoré si so šikmým pozemkom nemožno užiť.

Lepšie atmosférické podmienky

Domy umiestnené na vyšších kopcoch všeobecne prerážajú znečistené ovzdušie okolo nás a ponúkajú lepší a čistejší vzduch. Čím je váš dom vzdialenejší, tým lepšie prostredie vám ponúkne, pretože je vzdialený od hluku a znečistenia ovzdušia, ktoré prevládajú v obývanejších častiach mesta.

Viac priestoru

Domy na svahovitých pozemkoch majú okolo seba viac priestoru, málokedy sú domy umiestnené hneď vedľa seba. Domy na kopcoch sú zvyčajne postavené vo vzájomnej vzdialenosti, a preto ponúkajú oveľa viac vonkajšieho priestoru a súkromia. To prispieva k pohode a tichu, ktoré môžete mať v tejto nehnuteľnosti. To je tiež jeden z dôvodov, prečo sú domy na kopcoch skvelou investíciou ako dovolenkové domy.

Záplavy

Obdobie dažďa môže byť pre domy postavené na kopci nemilosrdné, pretože voda tečie z kopca a môže zničiť základy domu a zaplaviť nehnuteľnosť. Je preto nevyhnutné skontrolovať, či je v objekte, ktorý vás zaujíma, nainštalovaný systém čerpadla, ktorý pri povodni odvádza vodu z úrovní suterénu, prípadne túto inštaláciu pri stavaní zvážiť.

Vzdialenosť od sociálnych zariadení

Ak sa rozhodnete žiť mimo mesta na kopci, musíte sa vrátiť naspäť kvôli zásobám a potravinám, pretože na svahoch sú zriedka malé obchody, v ktorých si môžete kúpiť bežné veci bez toho, aby ste sa vybrali do mesta.

Ak sa rozhodnete žiť mimo mesta na kopci, často budete musieť kvôli zásobám a nákupom cestovať do najbližšieho mesta. Zvyčajne sa na svahovitých pozemkoch obchody nenachádzajú a vy si preto nemôžete kúpiť bežné veci bez toho, aby ste sa nevybrali do mesta.

Je dom na svahovitom pozemku pre vás to pravé?

Dom na kopci môže ponúkať úžasný výhľad na okolie, jeho poistenie však môže byť drahé a môžete naraziť na problémy s vodou a ťažkosti s orientáciou v teréne. Ak uvažujete o kúpe alebo stavbe domu na svahu, zvážte všetky klady a zápory a nechajte ho dôkladne skontrolovať inžinierom, aby ste si boli vedomí akýchkoľvek súčasných a potenciálnych problémov.