Mnoho ľudí miluje život v meste. Mestský život má v skutočnosti veľa dôležitých výhod v porovnaní so životom na dedine. Existuje však aj veľa nevýhod týkajúcich sa života v meste. V tomto článku vám ponúkame porovnanie výhod a nevýhoda života v meste a na dedine.

Život v meste ponúka oveľa lepší prístup k verejnej doprave

Jednou z hlavných výhod mestského života je, že máte prístup k verejnej doprave. Verejná doprava môže byť pohodlným spôsobom, ako sa pohybovať po meste a je tiež veľmi dôležitá z hľadiska spomalenia globálneho otepľovania a na zmiernenie niekoľkých ďalších problémov v oblasti životného prostredia. Na dedine tento spôsob dopravy často chýba.

Lepšie možnosti vzdelávania

Možnosti vzdelávania sú v mestách často oveľa dostupnejšie v porovnaní s dedinami. V mnohých mestách budete mať skutočne veľa možností týkajúcich sa predškolskej, základnej a strednej školy. Mnoho veľkých miest má aj vysoké školy, resp. univerzity.

Naopak, vo vidieckych oblastiach môže byť veľký nedostatok vzdelávacích príležitostí. Preto, ak máte deti a chcete im ponúknuť čo najlepšie vzdelanie, život v meste vám v tejto súvislosti ponúka oveľa viac možností.

Život v meste ponúka viac príležitostí na využitie voľného času a zábavy

Mestský život ponúka nielen oveľa lepší výber rôznych športových aktivít pre vás a vaše deti, ale ponúka tiež aj množstvo ďalších aktivít. Večer môžete navštíviť rôzne bary a diskotéky a zabaviť sa. Okrem toho tiež môžete navštíviť múzeá alebo iné kultúrne strediská. Všeobecne platí, že vo veľkých mestách budete mať veľké množstvo rôznych príležitostí ako využiť svoj voľný čas a je pravdepodobné, že sa nikdy nebudete nudiť.

Ak však žijete na vidieku, nebude sa tam dať toho robiť veľa a je pravdepodobné, že nebudete môcť tráviť svoj voľný čas tak, ako chcete. Preto z hľadiska zábavy a trávenia voľného času, ľudia skôr uprednostňujú život v meste.

Život v meste môže byť dosť stresujúci

Aj keď má život v meste veľa zásadných výhod, stále s ním súvisia určité problémy. Jednou z nevýhod mestského života je napríklad to, že môže byť dosť stresujúci. Mnoho ľudí sa cíti byť ochromených všetkým tým hlukom, davmi ľudí v uliciach a podobne.

Bývanie v meste je vo všeobecnosti oveľa stresujúcejšie v porovnaní s životom na vidieku a stres celkovo neprospieva nášmu zdraviu. Preto, ak vás život v meste permanentne udržiava v strese, zvoľte radšej život na vidieku.

Mestský život sa k vám nehodí, ak máte radi prírodu

Ak ste človekom, ktorý miluje prírodu, bude vám pravdepodobne lepšie, keď budete žiť na dedine namiesto rušného mesta. Na vidieku môžete žiť v spojení s prírodou a každý deň sa budete môcť prejsť do neďalekého lesa.

Nedostatok zelených plôch v mestách

V mnohých mestách nie je dostatok zelene. Preto, ak máte radi prírodu a chcete tráviť čas v prírodnom prostredí, mestský život nemusí byť pre vás tou správnou voľbou.