Cesta ku kúpe domu môže byť poriadne kľukatá. V tomto článku vám preto ponúkame postup, ktorý vám pomôže vyhnúť sa rôznym nejasnostiam a nástrahám pri kúpe domu. Taktiež vám poradíme na čo brať ohľad pri hľadaní vášho vysnívaného bývania, a najmä ako zostaviť tím, ktorý vám pomôže uzavrieť kúpu.

1. Nájdite si dobrého realitného makléra

Realitní makléri sú vám k dispozícii či už kupujete alebo predávate nehnuteľnosť. Pri kúpe domu sú vašimi reprezentantmi, ktorí zastupujú a hája vaše záujmy. Dbajte na to, aby ste boli s realitným maklérom spokojní a aby pozorne načúval vašim potrebám.

2. Urobte si zoznam toho, čo potrebujete a chcete vo vašom novom dome

Pokiaľ kupujete dom ako pár, každý z dvojice by si mal vytvoriť svoj vlastný zoznam. Každý z dvojice bude mať na zozname svoje maličkosti, avšak pre trvalú spokojnosť a šťastie by ste mali vyhľadávať veci, ktoré sú z dlhodobého hľadiska nemenné, ako výhľad z okna či zo záhrady, prípadne útulný priestor na zdieľanie spoločného času s rodinou a priateľmi.

3. Predtým ako sa pustíte do seriózneho hľadania domu, nechajte si predbežne schváliť hypotéku

Predbežné schválenie hypotéky vám pomôže pochopiť, aký dom si môžete dovoliť a predajcovia budú váš záujem brať vážne. Znamená to tiež, že keď nájdete dom, ktorý sa vám bude páčiť a rozhodnete sa ho kúpiť, môžete sa hneď pustiť do nevyhnutných administratívnych úkonov.

4. Naplánujte si mesačnú splátku hypotéky, ktorá nepresahuje tretinu vášho čistého príjmu

Pri plánovaní mesačnej splátky nepočúvajte banku, ktorá vám bude vravieť koľko si môžete dovoliť, ale berte do úvahy aj iné výdavky ako napr. výdavky na prevádzku a údržbu auta, starostlivosť o deti a prevádzku a údržbu samotného domu.

5. Zaujímajte sa len o dom, ktorého cena je adekvátna jeho skutočnej hodnote

Váš realitný maklér vám pomôže zistiť, či cena domu zodpovedá jeho hodnote na základe toho, ako dlho je na trhu a koľko ľudí sa oň zaujíma.

6. Pamätajte si, vždy tu budú aj iné možnosti

Určite nekupujte dom, za ktorý si jeho majiteľ pýta viac ako je hodný, prípadne stojí viac ako si môžete dovoliť. Niekedy stačí počkať týždeň, dva, prípadne mesiac a na trhu sa objaví dom vašich snov.

7. Preklepnite si dom a predajcu pred kúpou

Váš realitný maklér vám pomôže s overením nehnuteľnosti a jeho majiteľa na základe referencií od iných záujemcov či predchádzajúcich majiteľov. Vhodné je tiež najať si právnika, ktorý preverí vaše dokumenty k hypotéke v prípade, že sa po kúpe vyskytnú nejaké neočakávané udalosti.