Po posledných troch rokoch, kedy boli farby roka výrazné, bláznivé, kontrastné. Tento rok je iný. Farba roka prináša pokoj a dôveru.

Pantone Color Institute vyberá farbu Pantone roka, predpovedá globálne farebné trendy a radí spoločnostiam v oblasti farieb. Výberový proces vyžaduje starostlivé zváženie a analýzu trendov a predchádza mu zváženie mnoho desiatok kritérií, ako analýza umeleckých zbierok, nových umelcov, poznanie módy, či všetkých oblasti dizajnu. Na výber majú vplyv  aj sociálno-ekonomické podmienky, nové technológie, textúry, ktoré ovplyvňujú farbu. Cieľ je jasný, farba roka musí upútať pozornosť na celom svete.

Viac ako 20 rokov ovplyvňuje farba roka vývoj produktov a rozhodovanie o nákupe vo viacerých odvetviach vrátane módy, bytového textilu a priemyselného dizajnu, ako aj balenia výrobkov a grafického dizajnu.

Klasická modrá.

Taká je farba roka 2020. Tento trvalý modrý odtieň, ktorý vnáša pokoj, dôveru a spojenie, zdôrazňuje našu túžbu po spoľahlivom a stabilnom základe, na ktorom sa dá stavať, keď prekračujeme prah do novej éry.

Je to nadčasový a trvalý modrý odtieň. Farba Classic Blue je svojou jednoduchosťou elegantná. Farba roka 2020 má nás ľudí upokojiť, priniesť ľudskému duchu pocit mieru a pokoja a ponúknuť útočisko.  Je dôveryhodná a  neagresívna.

Výkonný riaditeľ Pantone inštitútu povedal (Leatrice Eiseman): „ Žijeme v dobe, ktorá si vyžaduje dôveru a vieru. Klasická modrá, ktorá je obdarená hlbokou rezonanciou, poskytuje základ ukotvenia. Neobmedzená modrá evokujúca rozľahlú a nekonečnú večernú oblohu, nás povzbudzuje, aby rozšírili naše myslenie. Farba nás vyzýva, aby sme hlbšie rozmýšľali, zväčšili našu perspektívu a otvorili sa komunikácii.

Viac ako 10 miliónov dizajnérov a výrobcov na celom svete sa spolieha na produkty a služby Pantone, ktoré im pomáhajú definovať, komunikovať a kontrolovať farby od inšpirácie až po realizáciu - využívajú pokročilú technológiu X-Rite na dosiahnutie farebnej konzistencie medzi rôznymi materiálmi a povrchovej úpravy grafiky, módy a produktu dizajnu. Štandardy Pantone obsahujú digitálnu a fyzickú špecifikáciu farieb a nástroje pracovného toku.

KLASICKÁ MODRÁ V MÓDE

Classic Blue je upravený a sebestačný modrý odtieň, elegantný vo svojej jednoduchosti. Tento základný odtieň, ako znak dedičstva, je zároveň vysoko moderný, všestranný a je možné ho aplikovať na rôzne materiály, povrchové úpravy a textúry od trblietavých metalík, lesklých priesvitných materiálov až po ručne vyrobené zmesi a ďalšie krehké textílie.

KLASICKÁ MODRÁ V KRÁSE

Classic Blue v konečnom vyjadrení osobného výrazu dramaticky vypovedá o očiach, nechtoch a vlasoch v rôznych prevedeniach.

KLASICKÁ MODRÁ V INTERIÉROVOM DIZAJNE

Ponúka prísľub ochrany, je všadeprítomná. Classic Blue vytvára stabilný základ, vnáša kreatívnu dôveru do interiérov, pretvára priestor prostredníctvom jedinečných farebných kombinácií a tónových riešení. Táto farba je ľahko použiteľná na rôznych materiálov, textúrach a povrchových úpravách. Farba roka 2020 je spoľahlivá, vyjadrujúc tradíciu a eleganciu, ako aj nečakanú odvahu.

KLASICKÁ MODRÁ V GRAFICKOM DIZAJNE

Vzťah Classic Blue k oblohe za súmraku je niečo, čo vidíme každý deň a aj preto v nás táto farba zanecháva pocit spoľahlivosti a stálosti. Farba roka 2020 je vnímaná za dôveryhodnú a aj preto je ideálnym odtieňom pre mnoho aplikácií v grafickom dizajne. To platí najmä pre obaly, ktoré cez farbu roka sprostredkujú  odkaz dôveryhodnosti a spoľahlivosti, ku ktorému sa dnešní zákazníci prikláňajú.